Do Európy sa rúti tlaková níž ERWIN. Prinesie vlnu povodní a Slovensko zasiahnu búrky

Do Európy sa rúti tlaková níž ERWIN. Prinesie vlnu povodní a Slovensko zasiahnu búrky
Peter Minárik

Počasie v Európe sa už začalo zhoršovať. V nadchádzajúcich dňoch bude počasie u nás ovplyvňovať tlaková níž, ktorá dostala pomenovanie ERWIN a táto tlaková níž prinesie do viacerých oblastí Európy povodne. Zopakuje sa tak situácia, ktorú sme mali nedávno v Slovinsku.

Iste si ešte spomínate na vlnu povodní, ktorá na začiatku augusta priniesla do Slovinska a Chorvátska povodne. Oblasti zasiahli najmohutnejšie povodne v novodobej histórii.

Povodne však neobišli ani naše územie. Vo vlhkom a teplom vzduchu sa vtedy tvorili búrkové vlny, ktoré taktiež priniesli na naše územie sériu prívalových povodní. Niečo také sa teraz zopakuje, no o čosi západnejšie od nás.

Na vine je veľmi teplé more

Teplá voda Stredozemného mora začína spôsobovať v Európe problémy. Stredozemné a Jadranské more dosahujú neprimerane vysokú teplotu. Aktuálna teplota dosahuje +26 až +29 °C, čo je skutočne veľa. Len za spomienku stojí fakt, že hurikány sa tvoria nad povrchovou teplotou vody +26 °C.

Tým chceme povedať, že hurikány síce nehrozia, ale niečo podobné. Aj hurikán je len mohutná tlaková níž. Veľmi teplé more je síce fajn pre dovolenkárov, no prináša extrémne počasie. Teplé more zvyšuje odparovanie a následnú vyššiu vlhkosť, čo je palivo pre búrky.

Na jeseň, kedy dosahuje Stredozemné a Jadranské more najvyššiu teplotu a zároveň klesá teplota vzduchu dochádza k výraznejšiemu odparovaniu a tvorbe tlakových níží, ktoré potom prinášajú daždivé počasie. Aktuálna teplota Stredozemného mora je aj o 5 °C nad hranicou dlhodobého normálu a to predovšetkým na pobreží Francúzska a Talianska.

teplotné anomálie Stredozemného mora
teplotné anomálie Stredozemného mora, zdroj: meteoadriatic

Európu ovplyvní níž ERWIN

Nad teplým Stredozemným morom sa prehlbuje tlaková níž, ktorá dostala od nemeckých meteorológov pomenovanie ERWIN. Táto tlaková níž sa len veľmi pomaly bude pohybovať smerom nad Alpskú oblasť.

Od dnes až do stredy čakajú Európu vlny búrok a lejakov. Najhoršia situácia bude na severe Talianska, vo Švajčiarsku a v Rakúsku, kde by mohlo počas nadchádzajúcich 72 hodín spadnúť neuveriteľných 300 až 400 mm zrážok.

Takéto obrovské množstvo zrážok vyvolá v týchto oblastiach vlnu povodní. Situácia tu bude veľmi podobná tomu, čo nedávno zažívalo Slovinsko.

Slovensko čaká vlna búrok

Počasie na našom území pokojné taktiež nebude, ale rozhodne bude menej extrémne. Okolo tejto tlakovej níže totiž budú postupovať nad našu oblasť ďalšie búrkové vlny.

Prvá vlna búrok sa bude cez našu oblasť presúvať už dnes. Pôjde však západnejšie od Slovenska a búrky čakajú najmä Rakúsko a Česko. Dnes bude situácia na našom území ešte pokojná, no zajtra už bude búrlivo aj u nás.

V pondelok večer začne počasie na našom území ovplyvňovať ďalšia búrková vlna, ktorá dorazí najskôr nad západné Slovensko a to už okolo 20:00. Postupne sa búrky objavia vo väčšine západnej polovice Slovenska.

Nedeľa tak ešte prinesie na naše územie pokojné počasie, ale od zajtra sa už pripravte na vlny intenzívnych búrok. Tie na našom území hrozia minimálne do stredy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd