Do Európy sa rúti tlaková níž ERWIN. Prinesie vlnu povodní a Slovensko zasiahnu búrky

Do Európy sa rúti tlaková níž ERWIN. Prinesie vlnu povodní a Slovensko zasiahnu búrky
Peter Minárik

Počasie v Európe sa už začalo zhoršovať. V nadchádzajúcich dňoch bude počasie u nás ovplyvňovať tlaková níž, ktorá dostala pomenovanie ERWIN a táto tlaková níž prinesie do viacerých oblastí Európy povodne. Zopakuje sa tak situácia, ktorú sme mali nedávno v Slovinsku.

Iste si ešte spomínate na vlnu povodní, ktorá na začiatku augusta priniesla do Slovinska a Chorvátska povodne. Oblasti zasiahli najmohutnejšie povodne v novodobej histórii.

Povodne však neobišli ani naše územie. Vo vlhkom a teplom vzduchu sa vtedy tvorili búrkové vlny, ktoré taktiež priniesli na naše územie sériu prívalových povodní. Niečo také sa teraz zopakuje, no o čosi západnejšie od nás.

Na vine je veľmi teplé more

Teplá voda Stredozemného mora začína spôsobovať v Európe problémy. Stredozemné a Jadranské more dosahujú neprimerane vysokú teplotu. Aktuálna teplota dosahuje +26 až +29 °C, čo je skutočne veľa. Len za spomienku stojí fakt, že hurikány sa tvoria nad povrchovou teplotou vody +26 °C.

Tým chceme povedať, že hurikány síce nehrozia, ale niečo podobné. Aj hurikán je len mohutná tlaková níž. Veľmi teplé more je síce fajn pre dovolenkárov, no prináša extrémne počasie. Teplé more zvyšuje odparovanie a následnú vyššiu vlhkosť, čo je palivo pre búrky.

Na jeseň, kedy dosahuje Stredozemné a Jadranské more najvyššiu teplotu a zároveň klesá teplota vzduchu dochádza k výraznejšiemu odparovaniu a tvorbe tlakových níží, ktoré potom prinášajú daždivé počasie. Aktuálna teplota Stredozemného mora je aj o 5 °C nad hranicou dlhodobého normálu a to predovšetkým na pobreží Francúzska a Talianska.

teplotné anomálie Stredozemného mora
teplotné anomálie Stredozemného mora, zdroj: meteoadriatic

Európu ovplyvní níž ERWIN

Nad teplým Stredozemným morom sa prehlbuje tlaková níž, ktorá dostala od nemeckých meteorológov pomenovanie ERWIN. Táto tlaková níž sa len veľmi pomaly bude pohybovať smerom nad Alpskú oblasť.

Od dnes až do stredy čakajú Európu vlny búrok a lejakov. Najhoršia situácia bude na severe Talianska, vo Švajčiarsku a v Rakúsku, kde by mohlo počas nadchádzajúcich 72 hodín spadnúť neuveriteľných 300 až 400 mm zrážok.