Do Európy sa valí ďalšia víchrica. Debi prinesie silný vietor a lejak

Do Európy sa valí ďalšia víchrica. Debi prinesie silný vietor a lejak
Veronika Salayová

Do západnej Európy sa blíži ďalšia víchrica − tentoraz dostala pomenovanie Debi. Víchrica prinesie najmä lejak a veľmi silný vietor, ktorý môže páchať škody.

V severnom Atlantiku aktuálne úraduje tlaková níž Debi, ktorá v pondelok ráno zasiahne západnú Európu, konkrétne severné Anglicko a časti severného Walesu.

Víchrica Debi prinesie najmä intenzívny dážď a silný vietor, pričom pozdĺž pobrežných oblastí môžu nárazy vetra dosiahnuť rýchlosť až 100 km/h.

Debi, štvrtá menovaná búrka sezóny, by tiež mohla zapríčiniť meškanie vlakov a železničných spojov, a spôsobiť výpadky elektriny do mnohých častí krajiny.

Situácia bude ráno nebezpečná

Víchrica sa najprv v pondelok ráno rozvinie v Írsku a potom sa prevalí cez Spojené kráľovstvo. Met Office vydal dnes žlté varovania pred vetrom od 04:00 do 18:00 miestneho času pre oblasti vrátane Manchestru, Sheffieldu a Liverpoolu v Anglicku a Bangor a St. Davids vo Walese.

Výstrahy pred dažďom medzi 10:00 a 21:00 h boli vydané aj pre časti severovýchodného Škótska, pričom výstraha pred vetrom a dažďom platí od 03:00 do 14:00 h pre časti Severného Írska.

Jason Kelly, hlavný meteorológ z Met Office, povedal, že Debi sa rýchlo vyvinie a prinesie potenciálne veľmi silné a škodlivé vetry do mnohých častí Írska. Kelly ďalej uviedol, že najsilnejšie vetry by mali Írsko zasiahnuť ráno, keď sa väčšina obyvateľstva chystá do práce, čo môže byť nebezpečné. 

Met Office uviedol, že nepriaznivé počasie by mohlo viesť k zaplaveniu domov a budov, pričom silný prúd vody by mohol ohroziť ľudí na živote. 

Očakáva sa, že búrka Debi prenikne do Severného mora v pondelok večer.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd