Do kolízie chýbalo len 20 m. Na obežnej dráhe takmer došlo k zrážke amerického a ruského satelitu

Do kolízie chýbalo len 20 m. Na obežnej dráhe takmer došlo k zrážke amerického a ruského satelitu
Dominik Cenkner

Kalifornská spoločnosť LeoLabs, ktorá sa venuje sledovaniu telies na nízkej obežnej dráhe Zeme, informovala, že sa tam minulý týždeň takmer stretli dve družice. Malo ísť o satelit TIMED agentúry NASA a nefunkčnú ruskú družicu Cosmos 2221. Do kolízie chýbalo len pár metrov.

K situácii došlo v stredu 28. februára o pol druhej ráno stredoeurópskeho času. Informovala LeoLabs na sieti X.

Družice okolo seba preleteli vo výške asi 608 kilometrov nad Zemou tak blízko, že o seba takmer zavadili. Od zrážky ich delilo iba dvadsať metrov. Obe sa pritom pohybujú rýchlosťou okolo 28-tisíc kilometrov za hodinu.

„Bolo to príliš blízko na to, aby to bolo komfortné,“ uviedla LeoLabs. Modernejším zo satelitov bola americká sonda Thermosphere Ionosphere Mesosphere Energetics a Dynamics Mission (TIMED), ktorú vypustila roku 2001 na orbite agentúra NASA s cieľom študovať horné vrstvy atmosféry. Druhým objektom bola ruská družica Cosmos 2221 z roku 1992.

 

Tá mala pôvodne vojenský účel. Už niekoľko rokov je ale nefunkčná – stal sa z nej teda typický vesmírny odpad. Ani jeden z objektov nemá pohon, ktorý by im umožnil manévrovať a teda sa zrážke vyhnúť.

Zrážky sú možné aj reálne, došlo k nej len raz

NASA na možnosť zrážky upozornila už vopred s tým, že bude situáciu detailne sledovať. Na svojich stránkach súčasne vyjadrila znepokojenie nad tým, že by prípadná kolízia viedla k vzniku značného množstva trosiek.

Tie by potom znamenali ďalšie riziko aj pre iné družice. Nastať by tak mohol lavínový efekt. Našťastie k zrážke nedošlo.

Táto udalosť nemala žiadny vplyv na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Tá sa pohybuje oveľa nižšie – asi o dvesto kilometrov bližšie k Zemi.

Podľa spoločnosti LeoLabs sú takéto blízke stretnutia vzácne. Za posledné dva roky došlo iba k šiestim podobným udalostiam. Zatiaľ ale malo ľudstvo šťastie, pretože k reálnej zrážke na orbite došlo len raz.

 

Stalo sa to v roku 2009, keď sa necelých osemsto kilometrov nad planétou zrazili americká komunikačná družica Iridium 33 a ruská vojenská družica Kosmos-2251. Dôsledkom vtedy bol vznik asi 1800 úlomkov väčších ako desať centimetrov. Keby došlo k vyššie popísanej kolízii, bolo by podľa LeoLabs úlomkov cez 2500.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd