Meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa. Do Nemecka mieria ďalšie zrážky, Dunaj znova porastie

Meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa. Do Nemecka mieria ďalšie zrážky, Dunaj znova porastie
Veronika Salayová

Cez víkend čaká Nemecko ďalšia vlna intenzívnych zrážok. Množstvo vody opäť zdvihne hladinu Dunaja a hrozia aj povodne. 

Juh Nemecka opäť čaká vlna nepriaznivého počasia. Dnes popoludní sa od juhu Horného Porýnia až po Dolné Bavorsko vytvoria silné búrky, ktoré budú spojené so silným dažďom. 

V krátkom čase môže v tejto oblasti spadnúť až 40 litrov na meter štvorcový, lokálne aj viac. Silné búrky s poriadnym lejakom čakajú južné regióny Nemecka aj v nedeľu.

Nemeckí meteorológovia vydali varovanie 2. stupňa pred intenzívnymi zrážkami. Keďže pôda je po nedávnych povodniam maximálne nasýtená, už nedokáže absorbovať viac vody.

 

Dunaj bude v Nemecku opäť stúpať

Znamená to, že voda z búrok bude odtekať do vodných tokov a ich hladiny sa budú rýchlym tempom dvíhať. Opäť tak hrozia povodne, a to najmä počas nedele. Rovnako sa očakáva aj rýchly vzostup Dunaja. 

Aktuálne všetky vodné toky na juhu Nemecka klesajú, no po poobedných a nočných búrkach hladiny riek opäť výrazne porastú a môžu dosiahnuť povodňové stupne. 

Situácia by však nemala byť taká vypätá ako pred pár dňami a aj keď hladina Dunaja stúpne, silná prívalová povodeň na Slovensku by hroziť nemala.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd