Do Nemecka sa vrátila zima. Na juhu krajiny napadlo až 20 cm čerstvého snehu

Dominik Cenkner

Ochladenie, ktoré zažívame na Slovensku už od pondelka, sa netýka len nás, ale aj ďalších európskych krajín. Jednou z nich je Nemecko, kde sa zima vrátila v plnej sile. Na juhu krajiny výdatne snežilo a meteorológovia varujú, že sneženie ešte nepovedalo posledné slovo.

Bláznivé aprílové počasie. Takto nemeckí meteorológovia opisujú to, čo sa v krajine aktuálne deje.

Ešte počas uplynulého víkendu tam teploty atakovali +30 °C. Pripomeňme, že ide o hodnoty, ktoré boli o 10 až 15 stupňov vyššie oproti dlhodobému priemeru.

Naproti tomu sú dnešné teploty o poznanie nižšie. Denné maximá tam dnes nevystúpia nad +11 °C.

 

Okrem ochladenia sa do Nemecka vrátilo aj sneženie, a to nielen v podobe poprašku. V okolí Oberhofu napadlo niekoľko centimetrov snehu. V noci na stredu napadlo na Feldbergu v Čiernom lese 20 centimetrov čerstvého snehu.

Množstvo snehu v Nemecku
Množstvo snehu v Nemecku, zdroj: WetterOnline

Do práce tak museli nastúpiť cestári s pluhmi a posypovačmi, aby dané úseky ciest sprejazdnili. Nemeckí meteorológovia navyše varujú, že zimné počasie sa v krajine zdrží ešte niekoľko dní.

Výstrahy pred snežením

Nemecká meteorologická služba varuje pred snežením počas noci zo stredy na štvrtok už od výšky cca 400 metrov nad morom. Snehová pokrývka by sa mala udržiavať od nadmorskej výšky približne 600 až 800 metrov.

Napadnúť môže od jedného do piatich centimetrov snehu. Výstraha platí pre Bavorsko a Bádensko-Württembersko.

Problémy bude robiť aj mráz, a to vzhľadom na záhradkárov a pestovateľov. Kritické dni majú pred sebou vinári, nakoľko vinič je už vo svojom rozvoji regionálne pomerne ďaleko. Mráz tak s istotou bude páchať škody.

 

Chladné počasie s prehánkami podľa meteorológov potrvá minimálne do nedele. Už teraz však naznačujú, že výraznejšie oteplenie sa neočakáva. Zmenu by nemusel priniesť ani príchod nového kalendárneho mesiaca.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd