Do roku 2030 bude chýbať až 40 % vody. Až dve miliardy ľudí nemá prístup k čistej vode

Zuzana Macháčová

Odborníci v novej správe upozorňujú, že do roku 2030 bude dopyt po vode prevyšovať dostupné zásoby až o 40 %. Viac ako dve miliardy ľudí už teraz nemajú prístup k čistej vode. Ak svet neprijme urýchlené opatrenia, škody sa ešte zhoršia.

Podľa denníka The Guardian, nová správa komplexne analyzuje globálny vodný systém a význam vodných zdrojov pre jednotlivé krajiny. Rovnako tiež poukazuje na riziká, ktoré môžu vzniknúť, ak svet túto problematiku zanedbá.

Autori správy, ktorú vypracovala oganizácia Global Commission on the Economics of Water, poukázali na to, že viac ako dve miliardy ľudí na svete nemajú prístup k bezpečným dodávkam vody. Takmer každých 80 sekúnd zomrie jedno dieťa mladšie ako 5 rokov na choroby spôsobené kontaminovanou vodou.

Pripomenuli tiež, že nedostatočný prístup k vode zhoršuje aj potravinovú krízu. Varovali, že ak svet neprijme naliehavé opatrenia, škody sa ešte zhoršia.

Globálny nedostatok vody

Autori dokumentu zdôraznili, že príčinou vodnej krízy nie sú katastrofy, rast populácie alebo hospodársky rast, ale pretrvávajúce zlé hospodárenie s vodnými zdrojmi počas mnohých desaťročí. Podľa nich svet čelí nedostatku vody, ktorý do roku 2030 dosiahne 40 % dopytu.

Okrem toho zlé hospodárenie s vodou sprevádza globálne otepľovanie a strata biodiverzity, ktoré situáciu ešte zhoršujú. Vedecké dôkazy naznačujú, že čelíme vodnej kríze.

Vodu zle využívame, znečisťujeme ju a tým, čo robíme s klímou, meníme celý globálny hydrologický cyklus. Hlavný autor správy pre denník The Guardian povedal: „Je to trojitá kríza."

Vodná kríza

Správa tiež obsahuje 7 odporúčaní pre krajiny. V nich sa okrem iného uvádza, že vlády by mali začať považovať vodu za „globálne spoločné dobro", ktoré treba chrániť v spoločnom záujme.

Poukázali tiež na potrebu zabezpečiť čistú vodu v dostatočnom množstve pre zraniteľné skupiny a spolupracovať s priemyslom na zvýšení investícií do vodného hospodárstva.

Podľa autorov správy je tiež potrebné zastaviť podhodnotené ceny vody a podporiť najchudobnejších, aby ju využívali efektívnejšie. Malo by sa tiež skoncovať s nadmerným dotovaním poľnohospodárstva, keďže tento sektor má tendenciu nadmerne využívať vodu a taktiež prijať opatrenia na obnovu mokradí a zvýšiť recykláciu vody v priemysle.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd