Do Ruska prenikol arktický vzduch. V Moskve teploty klesnú k -25 °C, inde aj k -40 °C

Veronika Salayová

Do východnej Európy mieri arktický vzduch zo Sibíri, ktorý spôsobí rapídny pokles teplôt. Najviac sa toto ochladenie dotkne Ruska, ale aj Ukrajiny či Bieloruska, pričom teploty poklesnú až k -40 °C. 

Od polovice decembra vládla nad veľkou časťou Európy tlaková níž, výsledkom čoho boli a stále sú nadpriemerne vysoké teploty. Východnú časť Európy však čaká radikálna zmena.

Od severu prenikne do krajín východnej Európy arktický vzduch zo Sibíri, ktorý spôsobí rapídny pokles teplôt. Výrazné ochladenie sa bude týkať najmä Ruska, Bieloruska, Estónska, Lotyšska, Litvy a východnej polovici Ukrajiny. 

Pôjde o prvý vpád arktického vzduchu do Európy s výrazne podpriemernými teplotami v tejto zimnej sezóne. Počas decembra síce došlo k vpádu arktického vzduchu do Európy, ten však výrazne podpriemerné teploty nepriniesol. 

Veľmi chladný vzduch do Ruska začal prenikať už počas dnešného dňa. V ďalších dňoch budú napríklad v Moskve teploty pravidelne klesať k -25 °C, a to sú už aj na Moskvu výrazne podpriemerné teploty.

Ochladenie prinesie až o 15 °C nižšie teploty, než je tam v januári bežné. Na niektorých miestach, kde klesne teplota ešte nižšie, môže byť anomália teplôt až na úrovni 20 °C. 

Teplota v nedeľu o 20.00 hod. Zdroj: Windy.com
Teplota v Moskve v nedeľu o 20.00 hod. Zdroj: Windy.com

Podpriemerné teploty vydržia týždeň

Východne od Moskvy bude ešte chladnejšie a teploty v nasledujúcich dňoch klesnú aj pod -30 °C, pričom minimá môžu lokálne klesať až k -40 °C. Ochladenie vydrží približne týždeň. 

Arktický vzduch okrajom zasiahne aj Pobaltské štáty, Bielorusko a Ukrajinu, no tento mrazivý vzduch sa ďalej nedostane. Strednej Európy vrátane Slovenska sa toto ochladenie týkať nebude. 

V najbližších dňoch budú naďalej v našej oblasti prevládať nadpriemerné teploty a nástup pravej zimy je zatiaľ v nedohľadne. Viac o vývoji teplôt na nasledujúce dni nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd