VIDEO: Do údolia sa zrútila obrovská lavína. Podarilo sa to zachytiť na dychberúcom videu

VIDEO: Do údolia sa zrútila obrovská lavína. Podarilo sa to zachytiť na dychberúcom videu
Zuzana Macháčová

Mohutná lavína sa spustila z horského svahu smerom k ľuďom z nadmorskej výšky 2 700 m n. m. Valiacu lavínu sa podarilo zachytiť aj na video.

Obrovská lavína sa spustila vo štvrtok 8. februára v meste Sarbal, ktoré sa nachádza v indickom regióne Džammú a Kašmír. Masa snehu sa zrútila na časť diaľnice Srinagar-Leh.

Podľa indických portálov neboli hlásené žiadne obete. K incidentu došlo vo výške nad 2 700 m n. m. Lavína sa spustila po hustom snežení v prvom februárovom týždni, ktoré zakrylo vyššie časti kašmírskeho údolia hrubou bielou vrstvou.

Varovania pred lavínami

Nedávna vlna extrémnych poveternostných podmienok zvýšila riziko lavín v celom regióne. Úrad pre zvládanie katastrof v Džammú a Kašmíre (JKDMA) vydal varovania pred pádom lavín a vyzval obyvateľov, aby sa najmenej nasledujúcich 24 hodín zdržiavali mimo oblastí náchylných na spustenie lavín.

 

Na zázname je vidieť obrovské masy snehu, ktoré sa valili z horského svahu smerom k ľuďom, ktorí celú udalosť sledovali. Miestne médiá informovali, že neďaleké stavenisko pri diaľnici Srinagar-Leh bolo poškodené. 

Lavína sa zrútila v blízkosti výstavby tunela Zojila, ktorý má skrátiť čas cesty medzi Srinagarom a Lehom. Ide o kľúčové spojenie pre strategický a ekonomický rast regiónu. Lavína tak ohrozila pracovníkov, ktorí sa podieľajú na výstavbe tunela. 

Ďalšie sneženie

Úradníci z National Highways and Infrastructure Development Corporation Limited (NHIDCL), agentúry zodpovednej za výstavbu tunela, ubezpečili, že sú zavedené všetky potrebné bezpečnostné opatrenia na ochranu pracovníkov. „Neustále monitorujeme situáciu a sme v úzkom kontakte s miestnymi úradmi a JKDMA," uviedol vysoký predstaviteľ NHIDCL. „Našou prioritou je bezpečnosť nášho personálu a komunít žijúcich v blízkosti výstavby tunela,“ dodali.

 

Indický meteorologický úrad (IMD) predpovedal v ďalších dňoch husté sneženie, čo by mohlo situáciu ešte zhoršiť. Oblasť Sonamarg, ktorú zasypala mohutná lavína, sa pripravuje na ďalšie možné masy snehu. 

JKDMA v spolupráci s indickou armádou a Štátnou silou reakcie na katastrofy (SDRF) spustila rozsiahlu osvetovú kampaň s cieľom vzdelávať miestnych obyvateľov o tom, čo robiť a čo nie počas lavíny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd