Do USA mieri masa arktického vzduchu. Zimná anomália prinesie až 30 cm snehu

Do USA mieri masa arktického vzduchu. Zimná anomália prinesie až 30 cm snehu
Veronika Salayová

Zo severu zasiahne Kanadu a USA arktická zima, ktorá do mnohých štátov prinesie veľmi nízke teploty a výdatné sneženie. Zima tak v Severnej Amerike prvýkrát naplno udrie na prelome mesiacov október a november. 

Od severu začala počas soboty zatekať masa arktického vzduchu do Kanady a veľkej časti USA. V priebehu dnešného dňa sa zima v centrálnej časti USA ešte viac prehĺbi, pričom arktický vzduch bude v nedeľu a pondelok postupovať viac na juh a východ.

Následne do utorka táto masa chladného vzduchu pokryje veľkú časť Spojených štátov vrátane juhu, pobrežia Mexického zálivu a celého východného pobrežia.

Hranica medzi mrazivými a vyššími teplotami bude siahať od severovýchodu USA, cez Ohio až do údolia Mississippi a západného Texasu. Severne od tejto čiary budú teploty hlboko pod bodom mrazu.

Teploty hlboko pod priemerom

Tento arktický vzduch prinesie do veľkej časti USA veľmi nízke teploty a pôjde o pomerne výraznú teplotnú anomáliu − teploty budú na niektorých miestach až o 16 °C nižšie, ako je dlhodobý priemer. 

Anomália teplôt v utorok v USA. Zdroj: ECMWF/SWE
Anomália teplôt v utorok v USA. Zdroj: ECMWF/SWE

Meteorológovia z AccuWeather určili oblasť od pásov Texasu a Oklahomy po juhovýchodné Colorado až po západný a stredný Kansas, kde s najväčšou pravdepodobnosťou budú vodiči čeliť veľkým problémom so silnou poľadovicou.

Podľa meteorológov je možné, že ďalšia zóna mrznúceho dažďa alebo mrholenia sa v noci z nedele na pondelok vytvorí aj južnejšie v častiach západného a stredného Texasu.

Najviac snehu v Colorade

Čo sa týka snehu, tak najväčšie množstvo snehových vločiek spadne v oblasti Denveru v Colorade, kde spadne počas týchto dní spolu okolo 25 cm snehu. V horskom pásme Front Range v Colorade však môže spadnúť až 30 cm snehu a pozdĺž vyšších, na východ orientovaných svahov Colorado Rockies sa lokálne predpovedá až 60 cm snehu. 

Predpokladá sa, že tieto nízke teploty a spolu s ním aj sneh postupne zmiznú do konca budúceho týždňa, kedy sa vytvorí silný systém vysokého tlaku. Ten umožní opätovné oteplenie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd