Od minulej nedele Slovensko poriadne potrápili nočné mrazy, ktoré robili vrásky na čele najmä slovenských ovocinárom. Po troch rušných nociach sa však úrodu podarilo zachrániť s minimálnymi stratami.
Na našom území od nedele klesajú teploty počas nočných a skorých ranných hodín pod bod mrazu. Počas noci z utorka na stredu klesali teploty k -6 °C a počas uplynulej noci sa mrazy zmiernili a klesali k -3 °C.
Mrazy sú v marci ešte bežné aj v nížinách, no v dôsledku nadpriemerne vysokých teplôt rozkvitli naše ovocné stromy skôr ako zvyčajne.
Kvety sú už niekoľko dní v plnom kvete a mrazy by ich mohli výrazne poškodiť, čo by znamenalo malú alebo žiadnu úrodu. Slovenskí ovocinári sa však na nočné mrazy poctivo pripravili a nenechali rozkvitnuté stromy napospas nočným mrazom.
Teploty v nížinách v Podunajskej nížine, kde sa nachádza viacero ovocných sadov, klesali v týchto dňoch až k -3 °C. Takéto nízke teploty už dokážu narobiť veľa škôd.
Skúsení ovocinári však vedia, ako svoje stromy ochrániť. Zospodu sa stromy zahrejú parafínovými sviecami a pieckami a zhora teplý vzduch zachytia plachty, inštalované nad ovocnými stromami. K zahriatiu dopomôžu aj ventilátory, pomocou ktorých sa chladný prízemný vzduch rozháňa.
Takýmto spôsobom sa vzduch prehrieva a sad sa dokáže ohriať aj o niekoľko stupňov, čím sa účinne znižuje riziko námrazy.
Ovocinári boli celé noci na nohách a zapaľovali sviece a piecky, aby zvýšili teplotu v sadoch a ochránili rozkvitnuté čerešne. V sade v Dunajskej Lužnej spustili aj protimrazovú závlahu, aby ochránili naše jablone a hrušky. Rovnako tak aj jahôdky starostlivo ukryli vo fóliovníkoch alebo pod tkaninou.
„Ďakujeme za vašu priazeň, za to, že ste nám držali palce a znášali hluk ventilátorov a dym. Aj vďaka vám sme úrodu ochránili s minimálnymi stratami. Držte nám palce do ďalších dní, veru, mrazu sa môžeme dočkať ešte dlho,“ uviedli ovocinári z Dobrého Ježka na juhu Slovenska.
Ovocinárov a poľnohospodárov však čaká na začiatku budúceho týždňa návrat mrazov, takže budú mať opäť plné ruky práce.