Dobrá správa pre alergikov: Peľová sezóna brezy sa končí, má to však háčik

Dobrá správa pre alergikov: Peľová sezóna brezy sa končí, má to však háčik
Dominik Cenkner

Prudké ochladenie sprevádzané nočnými mrazmi a zrážkovou činnosťou spôsobilo v uplynulých dňoch výrazný pokles denných koncentrácií peľu v ovzduší. Pre alergikov je to teda rozhodne dobrá správa.

Ako informuje TASR, pokračovala sezóna brezy, jej peľ spolu s peľom duba a ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval takmer na celom území Slovenska. V súvislosti s aktuálnou situáciou o tom viac hovorila Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytili v Banskej Bystrici a Nitre. Peľ duba dosiahol najvyššie hladiny v Banskej Bystrici a Bratislave.

 

Začali kvitnúť ihličnany z čeľade borovicovitých. Ich veľké peľové zrná možno v najbližšom období očakávať vo forme žltých povlakov na autách i parapetoch.

Niečo sa končí, ale niečo iné začína

„Sezóna brezy sa pomaly končí. Jej peľ v alergiologicky významných denných koncentráciách môžeme očakávať najmä v severných častiach Slovenska,“ uviedla Lafférsová.

Ako dodala, v krátkom čase ju nahradí ďalší silný alergén, a to peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Tento peľ sa stane najvýznamnejším alergénom na ďalšie obdobie.

 

„Vyššie denné koncentrácie môže dosiahnuť aj peľ buka, duba, borovicovitých a v teplejších oblastiach i pŕhľavovitých,“ dodala Lafférsová.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd