Dobré správy: Jar sa na Slovensko opäť vráti. Teploty začínajú stúpať a dosiahnu až +20 °C

Peter Minárik

Po nepriaznivom piatku a ešte horšej sobote nás čaká ďalší obrat v počasí. Už teraz sa chystá ďalšia masa teplého vzduchu, ktorá začne počasie na našom území ovplyvňovať už v pondelok. Pred nami sú príjemne teplé dni, pri ktorých sa bude teplota šplhať až k +20 °C.

Uplynulé dna dni boli na našom území mimoriadne turbulentné. Ešte v piatok sme zažívali príjemné teploty, ktoré sa šplhali až k hranici +20 °C, no následne prišli búrky, ktoré boli predzvesťou zmeny a v sobotu k nám natiekol studený, pôvodom arktický vzduch, ktorý zrazil teploty poriadne nadol a na severe sa vyskytol aj celodenný mráz.

Okrem teplôt sme však zaznamenali aj veľmi silný vietor, ktorý spôsoboval škody a komplikoval dopravnú situáciu. Nárazový vietor dosahoval rýchlosť orkánu, ale včera vo večerných hodinách bol na Chopku zaznamenaný regulérny orkán. Už aj priemerná rýchlosť vetra sa pohybovala nad 117 km/h, teda nad hranicou definujúcou orkán.

Nepriaznivé počasie však ustúpilo a dnes celé Slovensko zažíva krásne, slnečné počasie. Teploty sú však nízke, nakoľko sa stále nachádzame v chladnom vzduchu a maximálne denné teploty sa tak pohybujú len do +10 °C. Počasie však chystá príjemnú zmenu a už zajtra nás čakajú teploty, ktorý začnú postupne atakovať opäť až hranicu +20 °C.

Zatečie k nám teplý vzduch

Počasie v našej oblasti aktuálne ovplyvňuje tlaková výš, ktorá prináša stabilné počasie. Jej výbežok sa stiahne a už v pondelok nás ovplyvní teplý front, ktorý prinesie zrážky.

Stredná Európa sa aktuálne nachádza v chladnom vzduchu, avšak príliv chladného vzduchu sa zastaví. Nad západnou a juhozápadnou Európou sa nachádza zásoba mimoriadne teplého vzduchu, ktorý napríklad v Španielsku vyháňa teploty až nad +30 °C. Teplý vzduch zo západnej Európy sa začne od začiatku nového týždňa dostávať aj do strednej Európy, a tak sa postupne aj na Slovensku začne otepľovať a teploty začnú stúpať na príjemnú hodnotu +20 °C.

Slnečné dni však nateraz nečakajte. Teplý front prinesie zrážky. Tie už nadchádzajúcu noc môžu byť nebezpečné, nakoľko bude na viacerých miestach mrznúť a očakávané zrážky by mohli byť aj kvapalné. Na cestách sa tak môže tvoriť nebezpečná poľadovica.

Príjemné teploty už od pondelka

Už pondelok prinesie teploty nad hranicou dlhodobého teplotného normálu. Maximálne denné teploty sa na severe budú pohybovať od +5 do +10 °C, ale na zvyšku územia sa teploty dostanú na +10 až +16 °C.

V utorok bude ešte teplejšie. Teploty by sa už na celom našom území mali dostať nad hranicu +10 °C, no na juhu budú teploty stúpať nad +15 °C a v najteplejších oblastiach, v okolí Komárna, či Štúrova by sa mohli teploty dostať až k +20 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd