Dobré správy: Počasie sa začína zlepšovať. Teraz nás však čakajú ďalšie nebezpečné javy

Peter Minárik

Po búrlivých hodinách sa počasie na našom území začína konečne zlepšovať. Orkán PIT začína slabnúť a slabnúť začína aj sneženie. Po kalamite nás však čaká ďalšie nebezpečné počasie, ktoré zasiahne mnohé oblasti nášho územia.

To najhoršie máme za sebou. Uplynulé hodiny priniesli najnepriaznivejšie počasie z tohtoročnej zimy. Rozsiahla snehová kalamita zasiahla mnohé oblasti Slovenska, pričom najhoršia situácia bola na severe krajiny, kde v desiatkach obcí vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Po snehovej kalamite prišla počas dnešného dňa tá veterná. Na viacerých miestach nášho územia sa vyskytoval silný, nárazový vietor, ktorý spôsoboval snehové jazyky a záveje, pričom na horách sa nárazy vetra pohybovali až do 150 km/h.

Najnepriaznivejšie počasie už máme za sebou a teraz máme pre vás dobré správy. Sneženie ustane, vietor sa upokojí a dokonca sa vyjasní. Nebude to však úplne idylické a pred nami sú dni, ktoré prinesú ďalšie nebezpečné poveternostné javy.

Sneženie a vietor zoslabnú

Ešte v týchto chvíľach sa vyskytuje v oblasti severného Slovenska sneženie, no jeho intenzita bude slabnúť. Nejaké snehové zrážky sa objavia aj počas nedele, no nebudú príliš výrazné.

Sneženie prinesie maximálne niekoľko centimetrov nového snehu a to predovšetkým na severné návetria hôr. Prúdiť k nám totiž bude studený, morský vzduch a práve ten bude bohatý na vlhkosť.

Okrem sneženia sa upokojí aj vietor. Jeho intenzita slabne a slabnúť bude z hodiny na hodinu. Počas noci by mal už zoslabnúť natoľko, že prestane spôsobovať komplikácie a počas nedele sa očakáva maximálne čerstvý vietor a to najmä pod Tatrami a na východe.

Vyjasní sa, ale hrozí nebezpečenstvo

Horská služba varuje, že nadchádzajúce hodiny až dni budú veľmi komplikované. Na horách totiž napadlo veľké množstvo snehu, ktoré výrazne zvýšilo lavínové ohrozenie.

Aktuálne platí na horách 4. stupeň lavínového nebezpečenstva, avšak pravdepodobne bude v niektorých oblastiach vyhlásený 5. stupeň, čo je najvyšší stupeň lavínového nebezpečenstva.

Počas nasledujúcich dní bude mať dominantný vplyv na počasie u nás tlaková výš, ktorej stred bude migrovať v oblasti Nemecka, Poľska a Českej republiky. Táto tlaková výš prinesie na naše územie vyjasnenie, no okolo nej k nám začne od severu prúdiť arktický vzduch.

Arktický vzduch prinesie nadchádzajúce dni veľmi mrazivé počasie. Celodenné mrazy hrozia na celom území s výnimkou západného Slovenska, kde môže byť aj slabo nad nulou, no výrazne chladno bude v noci.

Teploty budú klesať výrazne pod bod mrazu a keďže sa vyjasní a na našom území leží bohatá snehová nádielka, tak to prospeje výraznému prepadu teplôt, ktoré sa dostanú až pod -20 °C a nie je vylúčené, že v horských dolinách a kotlinách poklesnú teploty dokonca aj k -25 °C.

Takéto teploty sú síce v zime bežné, no do platnosti vstupujú výstrahy 1. a 2. stupňa. Noci tak budú mimoriadne mrazivé.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd