Dobré správy z Kanárskych ostrovov: Sopka sa zrejme blíži ku koncu erupcie

Veronika Salayová

Z ostrova La Palma prichádzajú dobré správy − erupcia sopky Cumbre Vieja môže čoskoro skončiť, informujú vulkanológovia, aj keď na druhej strane upozorňujú, že koniec erupcie nie je nikdy stopercentne istý.

Sopka Cumbre Vieja na ostrove La Palma sa po troch mesiacoch upokojila, informujú vulkanológovia, ktorí už týždne sledujú znepokojujúce prúdy lávy a unikajúce oblaky popola.

Podľa nich všetko nasvedčuje tomu, že budeme sopečnú erupciu na ostrove považovať za ukončenú. Vláda Kanárskych ostrovov v pondelok informovala, že sopečná aktivita klesla takmer na nulu.

Odborníci však varujú, že stále treba byť opatrný. Neustále analyzujú všetky parametre a sú v strehu, pretože ďalšiu možnú explóziu nemožno predpovedať na 100 %. 

„Nemôžeme si byť stopercentne istí, pretože sopka sa s nami v posledných týždňoch pohrávala,“ povedal Valentin Troll, expert na geológiu z Uppsalskej univerzity vo Švédsku a spoluautor geologického výskumu na Kanárskych ostrovoch.

Emisie sopečných plynov 

Na záver odborníci dodali, že najviac znepokojujúce sú momentálne len emisie plynov, ktoré ovplyvňujú kvalitu ovzdušia.

Emisie oxidu siričitého, ktoré boli ešte pred niekoľkými týždňami nebezpečné, sa podľa inštitútu Involcan v utorok ukázali ako veľmi nízke.

Pripomíname, že erupcia Cumbre Vieja sa začala 19. septembra. Zničených bolo vyše 3000 budov a početné banánové plantáže, od ktorých závisí osud mnohých obyvateľov.

Prúdy lávy stekajúce po svahoch Cumbre Vieja rozšírili rozlohu ostrova o viac ako 48 hektárov. Podľa historických záznamov zo 16. storočia to bola najdlhšia erupcia na ostrove La Palma.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd