Dodávky ropy tankermi sú ohrozené. Môže za to stúpajúca hladina oceánov a morí

Dodávky ropy tankermi sú ohrozené. Môže za to stúpajúca hladina oceánov a morí
Veronika Sádovská

Nízko položené prístavy a tankovacie zariadenia budú mať v budúcnosti veľké problémy. Stúpajúca hladina morí a oceánov tak ohrozí dodávky ropy.

Stúpajúce hladiny morí by mohli vážne narušiť dodávky ropy tankermi. Ohrozená tak bude energetická bezpečnosť v krajinách závislých od jej dovozu, ako sú Čína, Južná Kórea a Japonsko.

Uviedli to cez víkend čínski experti, podľa ktorých mnohé ropné terminály sú zraniteľné, pokiaľ ide o záplavy. Informovala o tom TASR.

 

Všetko môže mať rýchly spád

Keďže teploty na Zemi rastú, ovplyvňuje to topenie ľadovcov a to spôsobuje aj dvíhanie hladín morí a oceánov. Tie sa môžu zvýšiť aj o niekoľko metrov. To by mohlo mať katastrofické dôsledky pre mnoho prímorských regiónov.

Ohrozené sú ale aj ropné prístavy a čerpacie stanice pre ropné tankery. To naruší celú infraštruktúru, dopravu ropy a ohrozené sú aj samotné vrty, pobrežné rafinérie, petrochemické zariadenia a v konečnom dôsledku celý globálny obchod s ropou.

Správa Medzivládneho panelu pre zmenu klímy z roku 2021 zasa odhaduje, že pri aktuálnom trende sa hladina morí do konca storočia zvýši o jeden meter, v najextrémnejšom prípade až o dva metre. Nám sa to môže zdať banálne, ale už takto zdvihnutá hladina dokáže narobiť poriadne problémy.

Ako uviedli čínsky think tank China Water Risk (CWR) vo svojom záťažovom teste námornej infraštruktúry na vývoz a dovoz ropy, nízko položené prístavy a tankovacie zariadenia sú obzvlášť citlivé na vyššiu hladinu mora.

Ďalej predpovedajú, že 12 z 15 najlepších terminálov pre tankery zasiahne zvýšenie hladiny mora o jeden meter, vrátane piatich so sídlom v Ázii. To ohrozí až 42 % vývozu ropy zo Saudskej Arábie, Ruska, USA a Spojených arabských emirátov a ovplyvní 45 % dodávok ropy do Číny, USA, Južnej Kórey, Japonska či Holandska.

 

Riešením je prechod na zelenú energiu

Keďže ázijské krajiny budú týmito zmenami najviac zasiahnuté, mali by byť aj lídrami v prechode na zelené zdroje energií a aj pri prechode na zlepšenie odolnosti prístavnej infraštruktúry. Podľa CWR Japonsko a Južná Kórea dovážajú približne tri štvrtiny ropy cez prístavy, ktoré sú citlivé na zvýšenie hladiny mora o jeden meter.

Pokračujúci rast produkcie ropy pritom prispieva čoraz väčším množstvom emisií skleníkových plynov k otepľovaniu planéty. Je tak iróniou, že ropa, kľúčový komponent energetickej bezpečnosti, by mohla ohroziť energetickú bezpečnosť viacerých krajín v Ázii, dodáva správa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd