Doprava na severe Slovenska KOLABUJE pre mrznúci dážď a bude to ešte horšie. Zostaňte radšej doma!

Doprava na severe Slovenska KOLABUJE pre mrznúci dážď a bude to ešte horšie. Zostaňte radšej doma!
Peter Minárik

Na severnom Slovensku sa výrazne zhoršuje dopravná situácia. Najhoršia situácia je pod Tatrami, kde sa vyskytuje intenzívny mrznúci dážď, vplyvom čoho sa tvoria nehody a rozsiahle problémy. V najbližších hodinách treba počítať so zhoršením počasia.

Zatiaľ čo od západu sa začína meniť dážď na sneženie a husto sneží nielen na Záhorí, v Bratislave a na celom Považí, či v Žilinskom kraji, tak aktuálne nám najväčšie nebezpečenstvo spôsobuje iný jav a to je mrznúci dážď.

Intenzívny mrznúci dážď sa vyskytuje najmä na Spiši, no rozširuje sa aj do ďalších častí Prešovského kraja. Situácia sa začína zhoršovať z minúty na minútu.

Intenzita mrznúceho dažďa totiž dosahuje aj 3 mm za hodinu. Na Spiši sa aktuálne teploty pohybujú od -1 do -2 °C a na cestách sa tak vytvára niekoľkocentimetrová hrubá vrstva ľadu, ktorá začína paralyzovať počasie.

Nebezpečná situácia pod Tatrami

Na potencionálne nebezpečnú situáciu sme upozorňovali už počas včerajšieho dňa. Na vine je výrazné teplotné rozhranie, ktoré sa už druhým dňom nachádza nad našim územím.

Toto teplotné rozhranie sa práve v týchto chvíľach odsúva smerom k východu a studený, pôvodom arktický vzduch preniká už nielen nad severné ale aj nad západné Slovensko. Sneženie nezávisí od nadmorskej výšky, ale od regiónu. Na vine je zvrstenie vzduchu, pričom najnebezpečnejšia situácia ja práve pod Tatrami a v Prešovskom kraji, kde sa ešte od juhu nasúva teplý vzduch.

Tu sa totiž odohráva to, že po vlne sneženia sa stále v nižších vrstvách atmosféry nachádza veľmi studený vzduch. Ten badať na aktuálnych teplotách, ktoré sú na severe pod nulou. V rámci teplotného rozhrania sa však už nad celé východné Slovensko tlačí teplý vzduch a na východe väčšinou prší. Na severe tak v nižších vrstvách mrzne, zatiaľ čo vo výškach je už teplý vzduch. Zrážky tak vypadávajú v kvapalnom skupenstve, ktoré po dopade namŕza.

Nebezpečná situácia bude panovať aj v nadchádzajúcich hodinách a ešte sa zhorší. V Prešovskom kraji sa bude vyskytovať mrznúci dážď až do večera a ako vidieť na mape očakávaných mrznúcich zrážok, tak by sa mohla vytvoriť vrstva ľadu o hrúbke viac ako 5 cm.

aktuálne množstvo očakávaných mrznúcih zrážok
aktuálne množstvo očakávaných mrznúcih zrážok

Doprava kolabuje

Intenzívny mrznúci dážď vytvára rýchlo vrstvu ľadu, ktorá obaľuje elektrické vedenia, stromy a na cestách vytvára doslova sklo. Cesta medzi Štrbským Plesom a Tatranskou Štrbou vyzerá ako zrkadlo.

foto: Jana Chalúpková
foto: Jana Chalúpková

Nebezpečná situácie je aj na ďalších úsekoch. Obec Liptovská Teplička upozorňuje na cestu smerom do Vikaroviec, kde je množstvo dopravných nehôd.

Pre počasie začína mať problém aj železničná doprava. Železničná spoločnosť Slovensko informovala, že vlaky pod Tatrami naberajú meškanie v rádovo desiatkach minút. Na vine je námraza, ktorá sa vytvára na trakčnom vedení.

Mrznúci dážď sa bude na našom území vyskytovať aj naďalej a jeho riziko, ako vidieť na animácii červenou farbou hrozí až do večera.