Dôsledkom klimatických zmien sú najviac vystavení najchudobnejší ľudia

Veronika Sádovská

Čoraz väčšie horúčavy či dvíhanie hladiny oceánov. To sú dôsledky klimatických zmien, ktoré už začíname pociťovať. Najviac však zasiahnu tých najchudobnejších ľudí.

Podľa novej štúdie populácia s nižšími príjmami v súčasnosti čelí o 40 % väčšiemu vplyvu horúčav ako ľudia s vyššími príjmami. Do konca storočia bude najchudobnejších 25 % svetovej populácie vystavených horúčavám v miere ekvivalentnej zvyšku populácie dokopy.

Ľudia s nižšími príjmami sú vystavení vlnám horúčav dlhšiu dobu v porovnaní s ľuďmi s vyšším príjmom. Môže za to kombinácia polohy bydliska a prístupu k technológiám, ako je napríklad klimatizácia. Do konca storočia bude podiel týchto ľudí stúpať spolu so zvyšujúcou sa teplotou.

Štúdia analyzovala historické údaje o príjmoch, klimatické záznamy a tepelné adaptácie. Výskumníci zistili, že štvrtina svetovej populácie s najnižším príjmom bude do roku 2100 čeliť výraznému nárastu vystavenia sa vlnám horúčav. A to aj s prihliadnutím na prístup ku klimatizácii, prístrešky s chladným vzduchom, bezpečnostné predpisy pre pracovníkov v extriéroch a rôzne kampane na zvyšovanie povedomia o správaní sa počas horúčav.

Mnohé zaľudnené regióny s nízkymi príjmami sa nachádzajú v už aj tak teplých trópoch a očakáva sa, že ich populácia porastie, čo prispieva k nezrovnalostiam vo vystavení sa vlnám horúčav.

Štúdia sa pridáva k rastúcemu množstvu dôkazov, že populácie, ktoré najmenej prispeli k antropogénnej zmene klímy, často nesú najväčšie bremeno dopadov zmeny klímy, uviedol hlavný autor štúdie Mojtaba Sadegh, klimatológ z Boise State University. Historicky väčšinu skleníkových plynov tvoria krajiny s vyššími príjmami.

„Očakávali sme, že zaznamenáme nezrovnalosti, ale keď sme videli, že jedna štvrtina sveta čelí takému vystaveniu ako ostatné tri štvrtiny dohromady... to bolo prekvapujúce," povedal Sadegh.

To však neznamená, že bohatšie regióny nebudú mať problémy. Keďže v týchto oblastiach je lepšia dostupnosť klimatizácie, očakáva sa častejší výskyt výpadkov prúdu práve kvôli veľkému odberu elektriny.

Sadegh dúfa, že štúdia podnieti inovácie v oblasti cenovo dostupných, energeticky účinných riešení chladenia, ako aj zdôrazní potrebu krátkodobých riešení. Najdôležitejšími riešeniami sú však tie dlhodobé, aby sa planéta otepľovala len veľmi pomaly.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd