Dovolenkári v Chorvátsku sa boja kúpať. Na pobreží sa objavili nebezpečné medúzy

Dovolenkári v Chorvátsku sa boja kúpať. Na pobreží sa objavili nebezpečné medúzy
Zuzana Macháčová

Na chorvátskom pobreží Jadranského mora sa objavili medúzy, ktoré žiaria. Kontakt s nimi spôsobuje silnú bolesť a rany, ktoré môžu na tele zanechať jazvy. 

Pri chorvátskom ostrove Iž sa objavil druh medúzy − tanierovka svietivá, ktorá patrí do čeľade Pelagiidae. Kontakt s ňou spôsobuje okamžitú a silnú bolesť.

Pri popŕhlení sa na tele človeka vytvárajú rany, ktoré sa ťažko hoja a môžu zanechať jazvy. „Na dva dni sa nimi zaplnila zátoka okolo ostrova. Veľa ľudí bolo popŕhlených, vrátane detí. Ľudia sa boja kúpať," napísala pre chorvátske noviny žena, ktorá zostala na ostrove. Prípad opísali aj ďalšie portály vrátane Jutarnji list.

Čo robiť pri popŕhlení?

Medúzy tohto druhu majú charakteristickú ružovo-fialovú farbu. Dosahujú priemer asi 10 cm a majú až 2 m dlhé chápadlá, ktoré obsahujú neurotoxín.

Mláďatá týchto medúz sú žltkasto-oranžovej farby a sú oveľa menšie. V Grécku už v júni 2022 boli varovania pred týmito medúzami, pretože tento druh sa v gréckom mori v tom čase objavil.

Ak sa vás dotkne tanierovka svietivá, je potrebné si miesto popálenia najskôr umyť morskou vodou, aby sa odstránili prípadné zvyšky žihadla.

Potom je potrebné aplikovať zmes jedlej sódy zriedenej pol na pol s morskou vodou, aby sa zastavilo šírenie neurotoxínu. Po 2 až 3 minútach by sa mala zmes odstrániť. Následne si priložte na ranu ľadový obklad na 15 minút.

Rana sa nesmie polievať octom, alkoholom ani sladkou vodou. Ak príznaky pretrvávajú, odporúča sa, aby ste kontaktovali lekára.

Ovplyvňujú ekonomiku

Keď sa na breh vyplaví veľké množstvo tohto oceánskeho druhu, miestna ekonomika môže byť ovplyvnená. Turisti sa plážam vyhýbajú a rybári sú taktiež popŕhlení, keď sa snažia získať svoje siete z vody, ktoré im upchajú medúzy. 

Okrem toho tieto medúzy zničili celé rybie farmy, preto sa tanierovka svietivá stala jedným z najviac skúmaných druhov medúz. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd