Dovolenkárov v Chorvátsku zaskočilo počasie. Padali krúpy ako orechy

Veronika Salayová

Tí, ktorí sa vybrali na svoju vytúženú dovolenku do tejto časti Chorvátska, zasiahlo veľmi nepríjemné počasie. Počas stredy bolo chladno a prehnali sa búrky s obrovským krupobitím. 

Nestabilné počasie zasiahlo počas včerajšieho dňa veľkú časť Chorvátska a tí, čo sem prišli za hrejivým slniečkom, sa ho veru nedočkali. Aktuálne vo veľkej časti krajiny prevláda výrazne chladnejšie počasie, ako je dlhodobý normál. 

Na Jadrane bolo včera veľmi daždivo a miestami sa prehnali silné búrky. Časti strednej Dalmácie v stredu ráno postihla aj silná búrka s intenzívnym krúpami.

Krupobitie na ostrove Čiovo

Najhoršie to bolo na ostrove Čiovo, kde krúpy sprevádzali búrlivé poryvy vetra. Búrka s krupobitím zasiahla aj širšie okolie Šibeniku a krúpy padali aj v oblasti Vrgorac.

 

Krúpy dosahovali naozaj prekvapivé veľkosti, pričom väčšina z nich mala veľkosť orechov. Jedna zdokumentovaných krúp dosiahla veľkosť až 10 cm.

Okrem krupobitia pri búrkach fúkal aj silný nárazový vietor, ktorý lámal stromy a konáre, a spalo aj veľké množstvo zrážok. Podľa údajov zo siete staníc Pljusak spadlo na ostrove Ist napríklad až 63 litrov zrážok na meter štvorcový. 

Po ochladení príde teplo aj do Chorvátska

Streda sa niesla vo výraznom ochladení, rovnako to bude aj počas dnešného dňa, kedy teploty v severnej a strednej časti Chorvátska nevystúpia nad +23 °C. Od víkendu však bude opäť slnečno a výrazne teplejšie, ako je tomu aktuálne. 

Takéto počasie si zrejme nepriala väčšina dovolenkárov, ktorí v týchto dňoch oddychujú pri Jadranskom mori. Aktuálne nestabilné počasie s mnohými prehánkami však už končí a masa horúceho vzduchu z afrického kontinentu sa pomaly rozširuje po Európe.

 

Napríklad teploty v Grécku už včera presiahli teploty +40 °C a prílev tohto teplého vzduchu dorazí aj na Slovensko. Viac o príchode pravého leta na naše územie sa dočítate TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd