Dozvuky ex-hurikánu Lee ovplyvnia počasie aj u nás. Európu čakajú silné dažde, hrozia aj povodne

Dozvuky ex-hurikánu Lee ovplyvnia počasie aj u nás. Európu čakajú silné dažde, hrozia aj povodne
Veronika Salayová

Dozvuky ex-hurikánu Lee sa začali prejavovať už aj v Európe a pozostatky tohto cyklónu budú ovplyvňovať počasie aj v ďalších dňoch. Časť Európy čaká zmena počasia, pričom hrozia povodne aj zosuvy pôdy.

Pozostatky hurikánu Lee prináša do Európy vlnu nepriaznivého počasia. Lee najprv priniesol zrážky do Spojeného kráľovstva a počas včerajšieho dňa dokonca aj tornádo do Nemecka.

Od dnes čaká veľká zmena počasia najmä Švajčiarsko, pretože výdatné dažde v dôsledku ex-hurikánu mieria najmä do jeho južných oblastí, kde hrozia povodne a zosuvy pôdy.

Pršať by malo až do soboty, pričom sa očakávajú výdatné zrážky od 50 mm až do 150 mm. V niektorých južných oblastiach môže lokálne spadnúť až 200 mm zrážok. 

Úrady varujú pred povodňami a zosuvmi

Kantón Ticino na juhu Švajčiarska začali sužovať dažde už v noci zo štvrtku na piatok, oblačnosť sa teraz presúva ponad Alpy ďalej na východ a do centrálnych oblastí Švajčiarska, kde sa očakávajú zrážky od 40 mm do 80 mm.

Zdroj: Wetteronline
Zdroj: Wetteronline

Úrady vyhlásili 3. až 4. stupeň výstrahy pred povodňami. V niektorých miestach sa môžu vyskytnúť aj zosuvy pôdy.

Zrážky prinesú aj sneženie

Vysokohorské oblasti sa však môžu tešiť aj z prvého snehu. Studený front zodpovedný za dážď prinesie sneženie už do polôh od 2 000 m n. m.

Pozor, v Alpách hrozia v dôsledku ochladenia aj silná poľadovica a vodiči áut by sa mali okrem prezúvania letných pneumatík pripraviť aj na uzatváranie ciest v alpských priesmykoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd