Dráma na Mesiaci. Japonský modul po problémoch „ožil“. Čaká ho však skúška ohňom

Dráma na Mesiaci. Japonský modul po problémoch „ožil“. Čaká ho však skúška ohňom
Dominik Cenkner

Japonský modul SLIM, ktorý pred desiatimi dňami pristál na Mesiaci, začal znova fungovať. Informovala o tom v pondelok agentúra Kjódó s odvolaním sa na japonskú vesmírnu agentúru JAXA.

Podľa spomínanej japonskej vesmírnej agentúry sú teraz v prevádzke solárne panely, ktoré po pristátí najprv nefungovali. Lenže sa blíži lunárna noc, na ktorú vesmírny prístroj nie je stavaný.

Japonsko sa 19. januára stalo piatou krajinou, ktorá dokázala svoje zariadenie dopraviť na prirodzenú družicu Zeme. Pristátie sa podarilo s presnosťou na 55 metrov od vytýčeného cieľa, čo agentúra JAXA označila za „bezprecedentne presné pristátie“.

Lenže modul SLIM nefungoval tak, ako mal. Jeho solárna jednotka nebola schopná generovať elektrinu.

Modul na Mesiaci ostal v problémoch

Dôvodom podľa agentúry Reuters bolo, že solárne panely po pristátí zostali pod zlým uhlom. Keď na ne v nedeľu začali dopadať slnečné lúče z iného smeru, mohol z nich SLIM znovu získavať elektrickú energiu.

Modul, ktorý pristál v kráteri Shioli v mesačnom mori Mare Nectaris na zdanlivej strane Mesiaca, už pokračuje v prieskume povrchu Mesiaca.

JAXA neoznámila presný dátum, kedy modul ukončí svoju činnosť na Mesiaci, už skôr ale uviedla, že SLIM nie je stavaný, aby „prežil“ lunárnu noc, pri ktorej panujú extrémne nízke teploty. Tá budúca v tejto oblasti začne vo štvrtok.

V oblasti južného pólu Mesiaca vlani úspešne pristál indický modul Vikrám, ruskej Lune-25 sa naopak pristátie nepodarilo. Dopraviť svoju technológiu na Mesiac dokázali okrem Japonska a Indie už skôr Spojené štáty, Rusko (Sovietsky zväz) a Čína.

Ako nakoniec dopadne SLIM budeme samozrejme ďalej sledovať. Informácie o ňom nájdete na našej stránke.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd