Dramatická noc: Zúrivý požiar pohltil mrakodrap. Najmenej štyria ľudia prišli o život

Dramatická noc: Zúrivý požiar pohltil mrakodrap. Najmenej štyria ľudia prišli o život
Zuzana Macháčová

Vo štvrtok večer zasiahol rozsiahly požiar obytnú budovu vo Valencii. Vyžiadal si najmenej štyri obete a ďalších najmenej 19 ľudí je nezvestných. 

Vo štvrtok večer zasiahol rozsiahly požiar 14-podlažnú obytnú budovu v štvrti Campanar v španielskom meste Valencia. Vyžiadal si najmenej štyri obete a ďalších 19 ľudí je nezvestných, informuje denník El País

Plamene, ktoré z doposiaľ nezistených príčin vznikli okolo 17:30 h na ôsmom poschodí, boli poháňané silným západným vetrom a vysokými teplotami. Požiar sa rýchlo šírili pozdĺž mrakodrapu a zasiahol aj vežu druhého obytného komplexu, v ktorom sa nachádza približne 350 ľudí v 140 bytoch.

Mnoho zranených

Hasiči pomocou dronov lokalizovali štyri telá na 9. poschodí paneláku 1, no do budovy sa zatiaľ nedostali pre riziko kolapsu a extrémnych teplôt. Až 14 ľudí bolo zranených, niektorí vážne. Zranení boli hospitalizovaní v rôznych nemocniciach v meste. Počas záchrany hasiči zachránili niekoľko obyvateľov, vrátane otca s dcérou a pár, ktorí uviazli na balkónoch horných poschodí.

 

Výpovede obyvateľov luxusného obytného komplexu v jednej z expanzných častí mesta sú dramatické. Videli sme, ako od ohňa explodovali okná a teplota sa stala neznesiteľnou a utiekli sme von. Ale vo vnútri bolo stále veľa ľudí, ktorí zúfalo kričali a hľadali svojich príbuzných a ktorým hasiči povedali, aby si pod dvere dali mokré handry na zabránie plameňov a dymu,  povedal Vicente v národnej televízii Rtve.

„Sme prekvapení rýchlosťou, akou sa plamene šíria, o hodinu neskôr sa požiar dostal aj na druhý panelák, vo vnútri je stále veľa ľudí," povedala pre miestne médiá správkyňa areálu Adriana Banu Levante.

Aktivácia protipožiarnych systémov

Podľa prvotných analýz hasičov by izolačný materiál použitý v budovách postavených pred 15 rokmi uľahčil zabezpečenie šírenia plameňov aj napriek nedostatočnej aktivácii protipožiarnych systémov. Expertka Esther Pchadesová pripísala rýchlosť, akou sa plamene šírili, polyuretánovému povlaku prítomnému medzi hliníkovými platňami pokrývajúcimi fasádu budovy.

 

Po tragickom požiari v londýnskej veži Grenfell Tower v roku 2017 niektoré krajiny vrátane Spojeného kráľovstva zakázali používanie polyuretánu na fasádne obklady, nie však Španielsko. Tragédia by však mohla viesť k revízii španielskej legislatívy v tejto veci.

Medzitým sa vo Valencii začala akcia solidarity na pomoc evakuovaným rodinám, ktoré boli všetky ubytované, vrátane hotelov a iných prijímacích zariadení po tom, čo prišli o všetko v dôsledku požiaru. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd