Druhý januárový víkend prinesie mrazy, sneženie aj veľmi silný vietor. Kde si treba dať pred počasím pozor?

Druhý januárový víkend prinesie mrazy, sneženie aj veľmi silný vietor. Kde si treba dať pred počasím pozor?
Dominik Cenkner

Zobudili sme sa do druhej januárovej soboty, pred nami je teda druhý januárový víkend. Výraznejšia zmena v počasí sa neočakáva, teda naďalej budú „pri moci“ mrazy, sneženie, ale aj veľmi silný vietor.

V priebehu soboty sa naše územie bude nachádzať medzi slabnúcim výbežkom tlakovej výše, ktorý bude zasahovať od severozápadu do strednej Európy, a vypĺňajúcou sa tlakovou nížou, ktorej stred sa bude presúvať z Pobaltia nad Čierne more. Medzi týmito tlakovými útvarmi k nám bude prúdiť od severu studený vzduch.

Sobota tak bude prevažne oblačná. Len miestami, najmä na juhozápade bude prechodne aj zmenšená oblačnosť. Na severe a východe sa môžu vyskytnúť snehové prehánky. 

Vodiči, pozor na cestách

Na spomínanom severe a východe sa v priebehu dnešného dňa môže vyskytovať sneženie. Aj keď sa neočakáva výdatná snehová nádielka, predsa len jazdite opatrne. 

Okrem toho, na severe sa vplyvom vetra môžu tvoriť aj snehové jazyky. Nezabúdajte preto na povinnú zimnú výbavu a známe pravidlo - ponáhľaj sa pomaly.

Miestami celodenné mrazy, potrápi nás aj silný vietor

Maximálna denná teplota sa dnes bude pohybovať v rozmedzí od -1 °C do +4 °C. Chladnejšie bude v Žilinskom kraji a na východe krajiny, kde teplota vystúpi len do -3 °C. 

Na väčšine územia bude fúkať slabý premenlivý, len na západe a v Popradskej kotline, prevažne západný vietor s rýchlosťou 3 až 8 m/s. Na horách si však pred vetrom dajte pozor. 

Nad pásmom lesa sa očakáva prudký až búrlivý vietor. Večer dokonca nie je vylúčená víchrica. 

V priebehu nedele sa síce oteplí, ale rozfúka sa ešte silnejší vietor. Viac prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd