Druhý jarný mesiac priniesol nevídané teploty. V Česku zaznamenali tropický deň

Druhý jarný mesiac priniesol nevídané teploty. V Česku zaznamenali tropický deň
Veronika Sádovská

Po včerajších tridsiatkach vo Francúzsku či Španielsku už letné horúčavy zavítali aj do susedných Čiech. Hranica pre tropický deň padla dnes, hneď v druhý jarný mesiac.

Ako sa dalo očakávať, teploty dnes stúpajú ešte viac ako včera a opäť lámu rekordy. Na viac ako polovici meracích staníc v susednej Českej republike zaznamenali tzv. letný deň, kedy je maximálna teplota +25 °C a viac.

Na viacerých staniciach je však dnes oveľa teplejšie a na stanici Praha-Komořany dnes dokonca namerali hodnotu +30,6 °C. Teplota teda dosiahla hranicu tropického dňa (+30 °C a viac). To sú naozaj extrémne hodnoty na prvý aprílový týždeň.

Vyvoj teplôt na stanici Praha-Komořany
Vyvoj teplôt na stanici Praha-Komořany, chmi.cz

To je najskorší dátum tropického dňa v celej histórii meraní. Predchádzajúci prvý tropický deň v roku sa konal vo Vlašime, kde 17. apríla 1934 bolo rovných +30,0 °C.

 



Teploty stúpajú

Táto teplota bola nameraná už o 14. hodine, avšak teploty ešte stále stúpali, preto môžu byť nakoniec maximá o niečo vyššie. Zároveň pravdepodobne padne tropická tridsiatka ešte aj na ďalších staniciach. Maximá sa o 15. hodine na viacerých merných staniciach šplhajú nad +27 °C.

Absolútny rekord pre celý apríl dnes v ohrození ale nie je. V roku 2012 bolo 27. apríla namerané pri Prahe teplota +34,6 °C. Absolútne rekordy pre apríl však logicky pochádzajú z konca mesiaca, pretože v priebehu mesiaca výrazne narastá priemerná teplota s tým, ako sa zvyšuje poloha slnka na oblohe.

Denné rekordy dnes budú prekonané na väčšine staníc. Ich presné hodnoty budú známe až večer. Isté však je, že tropický deň už nameraný bol.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd