Druhý letný mesiac bol na Slovensku teplotne normálny

Veronika Salayová

Aj keď sa to možno niektorým tak nezdá, mesiac júl bol na Slovensku teplotne normálny. 

Je za nami druhý letný mesiac v poradí. Júl ako celok bol teplotne aj zrážkovo normálny, informuje SHMÚ.

Tohtoročný júl bol na našom území väčšinou premenlivý. Počasie sa výraznejšie ustálilo až v samotnom závere mesiaca. Počas uplynulého mesiaca sa vyskytli na väčšine územia početné búrky a máme za sebou aj niekoľko tropických dní. 

Júl 2020 skončil ako celok teplotne normálny. Odchýlka priemernej teploty voči normálu 1981 až 2010 dosiahla väčšinou -0,4 až +0,9 °C.

Priemerná teplota v júli 2020 bola v nížinách okolo +20 až +22 °C a v dolinách s nadmorskou výškou 600 až 800 m okolo +16 až +18 °C, ako uvádza ústav. Absolútne najvyššia teplota v tomto mesiaci bola nameraná 28. júla v Senici, kedy sa ručička teplomera vyšplhala na +36 °C. 

Čo sa týka počtu tropických dní, na juhu západného a stredného Slovenska ich bolo zväčša 10 až 17, napríklad  v Trebišove bolo len 6 dní s teplotou aspoň +30 °C. Košice mali len 2 tropické dni a v Medzilaborciach nebol takýto deň ani jeden.

Možno konštatovať, že v polohách do 300 m n. m.  bolo na východe oveľa menej veľmi teplých dní ako na západe.

Úhrn zrážok bol na Slovensku v medziach normálu, spadlo zväčša 40 až 100 mm. Lokálne, najmä na východe, SHMÚ pozoroval aj vyššie mesačné úhrny. Veľmi zlá situácia s vlahou je aktuálne v Hurbanove. Boli tu už 4 zrážkovo slabé mesiace po sebe. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd