Dunaj je enormne znečistený: Každý deň putuje do Čierneho mora až 4 ton odpadu

Veronika Salayová

Rieka Dunaj vyplaví každý deň do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov, pričom množstvo plastov stále stúpa. Ide o šokujúcu informáciu vzhľadom na to, že Dunaj preteká aj naším územím. 

Rieka Dunaj vyplaví každý deň do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov a už niekoľko rokov je v Dunaji dokonca viac plastov ako ikier, informuje TASR na základe vyhlásenia Ministerstva životného prostredia SR.

„V poslednom výskume Viedenskej univerzity vedci zistili, že sa v rieke denne zachytí až 4,2 tony mikroplastov, ktoré majú vplyv na celý ekosystém a ľudské zdravie, pretože až 75 % svetovej populácie konzumuje a prijíma proteíny z vodných živočíchov, čo môže v konečnom dôsledku viesť k viacerým zdravotným ťažkostiam,“ uviedol rezort na margo tejto znepokojujúcej informácie.

Začarovaný kruh

Keďže väčšina plastov je ťažia ako voda, tieto plastové čiastočky sa usádzajú na dne rieky. Plast následne zachytáva všetky nečistoty a vznik nových mikroplastov slúži ako potrava pre ryby a iné živočíchy. Tie neskôr končia v potrave ľudí, vysvetlil nemecký profesor Andreas Fath, uvádza TASR.

Čiastočky plastov sa teda dostávajú aj do potravy ľudí a následne do našich tiel. Ide teda o akýsi začarovaný kruh, z ktorého je ťažké sa vymaniť.

Projekt Plastic Free Danube zverejnil v roku 2021 vo svojom záverečnom stanovisku výsledky o tom, čo je príčinou znečistenia rieky Dunaj na úseku Viedeň a vodná elektráreň v Gabčíkove.

Vedci vtedy vytriedili a analyzovali plast z viac ako 2 000 kilogramov odpadu.

Výsledky podľa MŽP ukázali, že množstvo plastového odpadu sa skladalo zo sanitárneho odpadu, plastového odpadu z domácností, voľnočasových aktív na vode (plavba loďou), stavebného odpadu (penový plast) či PET fliaš z nápojových obalov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd