Dunaj v Bratislave práve prekročil 2. povodňový stupeň a stúpa ďalej

Peter Minárik

Hladina Dunaja v Bratislave neustále stúpa a práve v týchto chvíľach prekročila hladina úroveň 2. povodňového stupňa. Očakáva sa pritom jeho ďalší rast a kulminácia by mala nastať podľa aktuálnych prognóz až v neskorších večerných hodinách.

Povodňová vlna sa po Dunaji rúti ku nám a Dunaj stále stúpa. Kulminácie však už zaznamenávajú v susednom Rakúsku. Ešte včera večer kulminoval Dunaj vo Viedni na úrovni tesne pod 10-ročnou povodňou.

Dunaj vo východnej časti Rakúska však aj naďalej rastie. Pred Hainburgom by mal Dunaj kulminovať dnes okolo 17:00 h na úrovni 5-ročnej povodne a následne by mal Dunaj kulminovať aj na Slovensku.

Dunaj práve prekročil výšku 750 cm

Hladina Dunaja spôsobuje problémy pod Devínom, kde je zaplavený sútok s Moravou a voda vytláča aj rieku Morava. V Devínskej Novej Vsi vplyvom vzdutia rieky rastie hladina nad úroveň 2. povodňového stupňa.

 

Dunaj by pod Devínom mal kulminovať okolo západu Slnka s výškou okolo 710 cm. Aktuálne dosahuje Dunaj výšku 696 cm. Hladina však spôsobuje veľké problémy. Z dôvodu povodňovej aktivity 1. stupňa bola vyhlásená mimoriadna situácia na zastavanom území, ktoré je trvale obývané obyvateľmi. Vybrežením rieky Dunaj sú priamo ohrození na živote, zdraví a majetku.

Dunaj rastie aj v Bratislave a o 13.00 h prekročila hladina rieky hranicu úrovne 2. povodňového stupňa s hodnotou 752 cm.

Dunaj by mal v Bratislave kulminovať v noci

Podľa aktuálnej prognózy by mal Dunaj v Bratislave aj naďalej rásť. Kulminácia sa očakáva v nočných hodinách na úrovni okolo 775 cm, čo je teda ešte o 25 cm viac, ako je aktuálny stav.

 

Dunaj sa na úrovni 2. povodňového stupňa udrží v Bratislave niekoľko hodín. Na 1. povodňový stupeň by sa mal Dunaj vrátiť až zajtra popoludní.

V týchto chvíľach už Dunaj zaplavuje časť nábrežia na Tyršovom nábreží, no oveľa väčšie problémy spôsobuje v mestskej časti Devín, kde ohrozuje aj ľudské obydlia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd