Dusíte sa? Hrozí nám SMOG. Saharský prach začal výrazne zhoršovať kvalitu vzduchu

Dusíte sa? Hrozí nám SMOG. Saharský prach začal výrazne zhoršovať kvalitu vzduchu
Peter Minárik

Mohutný prísun saharského prachu začína na našom území výrazne zhoršovať kvalitu vzduchu a hrozí, že už čoskoro bude oficiálne vyhlásená smogová situácia. U našich západných susedov už vydali varovanie pred smogom.

Slovensko dnes zahalil saharský piesok. Obloha je od skorého rána zakalená do biela a pri západe Slnka do oranžova. V dôsledku extrémneho prílivu saharského piesku od juhu hrozí, že už čoskoro bude vyhlásená v prvých oblastiach Slovenska smogová situácia.

Saharský prach k nám bude prúdiť naďalej

Po zadnej strane rozsiahlej tlakovej výše so stredom nad východnou Európou prúdi do našej oblasti od juhu veľmi teplý vzduch, ktorý vyháňa teploty až ku +25 °C.

Okrem teplého vzduchu sa však do našej oblasti dostáva obrovské množstvo saharského piesku, ktorý pozorovať na oblohe na celom našom území. Saharský piesok pritom bude situáciu zhoršovať aj v nadchádzajúcich hodinách. Očakáva sa totiž, že koncentrácie saharského prachu budú v nadchádzajúcich hodinách ešte výraznejšie. Mieria k nám totiž ďalšie vlny.

 

Hrozí smogová situácia

Saharský prach, ktorý sa k nám dostáva zvyšuje koncentráciu prachových častíc PM2.5 a predovšetkým PM10, ktoré vdychujeme do našich pľúc. Vplyvom toho sa môže predovšetkým starším ľuďom ťažšie dýchať.

Nadchádzajúce hodiny preto odporúčame obmedziť pobyt vonku a kratšie vetrať. Situácia zatiaľ nie je kritická, no zhoršuje sa.

V uplynulých hodinách už došlo k prekročeniu informačného prahu pre koncentrácie prachových častíc PM10 a to na viacerých miestach nášho územia. Aktuálne je najhoršia kvalita vzduchu predovšetkým na západnom Slovensku a na severozápade. 

aktuálne koncentrácie prachových častíc
aktuálne koncentrácie prachových častíc, zdroj: SHMÚ

Koncentrácia prachových častíc by sa počas noci mala znižovať, no počas nedele by mala opäť rásť. Je preto riziko prekročenia limitu 24-hodinového priemeru, čím by aj oficiálne bola vyhlásená smogová situácia.

 

Smog už majú v Česku

Vo večerných hodinách už vydali smogovú situáciu v dvoch krajoch Českej republiky. Smogová situácia platí pre Jihočeský kraj a Kraj Vysočina a to práve pre príliv saharského prachu.

koncentrácie prachových častíc v Česku
koncentrácie prachových častíc v Česku, zdroj: ČHMÚ

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd