Dym z lesných požiarov predstavuje vysoké zdravotné riziko pre spoločnosť

Dym z lesných požiarov predstavuje vysoké zdravotné riziko pre spoločnosť
Zuzana Macháčová

Podľa výskumu vedcov z austrálskej Univerzity Monash boli viac ako dve miliardy ľudí každý rok vystavené potenciálne toxickému dymu. Pozorovania vykonali v rokoch 2000 až 2019. 

Vedci v Austrálii uskutočnili výskum v rokoch 2000 až 2019. Ich pozorovania ukázali, že počas tohto obdobia bolo 2,18 miliardy ľudí každý rok, aspoň na jeden deň, vystavených nebezpečným časticiam PM 2,5 obsiahnutým v dyme.

Ten pochádzal z požiarov z prírodných ekosystémov, ako sú lesy, trávy, pastviny a poľnohospodárske oblasti. Za posledné desaťročie došlo k nárastu o 6,8 %.

Môžu za to klimatické zmeny

V pomere k celej svetovej populácii bol priemerný obyvateľ Zeme vystavený dymu z požiarov 9,9 dňa v roku, čo je o 2,1 % viac ako pred 10 rokmi.

V tom čase bola táto hodnota 9,7 dňa. Nárast intenzity a frekvencie požiarov podľa vedcov súvisí so zmenou klímy a príkladom je lesný požiar v Kanade, ktorý zahalil veľkú časť Severnej Ameriky dymom.

Podľa profesora, Yuminga Guoa, ktorý projekt viedol, zatiaľ žiadny výskum nepreskúmal dlhodobý vplyv závažnosti takýchto požiarov v celosvetovom meradle.

Vysoké zdravotné riziko pre spoločnosť

Medzitým požiare tohto typu často postihujú aj odľahlé oblasti, kde je veľmi málo alebo žiadne monitorovacie stanice kvality ovzdušia.

„Vystavenie znečisteniu ovzdušia z dymu z požiarov zelených plôch, ktoré cestujú stovky a niekedy dokonca tisíce kilometrov, môže postihnúť obzvlášť veľkú populáciu a predstavovať vysoké zdravotné riziko pre spoločnosť," upozorňuje prof. Guo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd