Dym z požiarov z Kanady dorazil do Európy. Dostane sa aj nad Slovensko?

Veronika Salayová

Kanada bojuje s rozsiahlymi lesnými požiarmi, ktoré sa šíria po východných a západných regiónoch krajiny. Účinky živlu pociťujú aj obyvatelia USA, kde kvalita ovzdušia na východnom pobreží USA zostáva mimoriadne zlá. Dym sa však dostal už aj do Európy. 

V Kanade zúria lesné požiare už niekoľko dlhých týždňov. Podľa Canadian Interagency Forest Fire Center (CIFFC) došlo v tomto roku k 2 372 požiarom, pri ktorých zhorelo 4,3 milióna hektárov lesa, čo je asi 15-násobok ročného priemeru za posledné desaťročie.

Kanadské úrady na ochranu životného prostredia v súčasnosti evidujú v krajine 416 aktívnych požiarov, z ktorých 203 je klasifikovaných ako nekontrolovateľné. Je možné, že požiare budú trvať celé leto.

V Britskej Kolumbii sa teploty tento týždeň vyšplhali na viac ako +30 °C, čo je takmer 10 °C. Toto horúce počasie prispelo k zvýšenému nebezpečenstvu vzniku požiaru a sťažilo hasenie.

Dym je už rozptýlený v Európe

Dym z horiacich kanadských lesov, ktorý predtým pokrývali mestá na východnom pobreží Severnej Ameriky, „precestoval“ Atlantik a tento týždeň sa už dostal aj do Európy.

Konkrétne sa dostal do Škandinávie − cez Grónsko a Island dorazil do Nórska, informovali v piatok vedci z Nórskeho inštitútu pre výskum klímy a životného prostredia (NILU).

Nórski vedci z NILU boli schopní zistiť nárast dymu pomocou veľmi citlivých prístrojov a potom potvrdili jeho pôvod pomocou predpovedného modelovania.

Ľahký opar

Ľudia v Nórsku tak môžu v týchto dňoch cítiť, a dokonca si všimnúť dym ako ľahký opar, ale na rozdiel od častí USA, ktoré zaznamenali nebezpečné znečistenie, by nemali pociťovať žiadne zdravotné následky.

Dym sa v najbližších dňoch podľa vedcov rozšíri aj južnejšie do centrálnej časti Európy, vrátane Slovenska, no bude už taký rozptýlený, že ho ľudia nebudú cítiť ani vidieť. 

Čiastočky dymu síce k nám dorazia, ale už nebudú predstavovať pre oyvateľstvo žiadne zdravotné riziko, čo je dobrá správa. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd