EKOLOGICKÁ KATASTROFA: Kaspické more sa neustále zmenšuje

EKOLOGICKÁ KATASTROFA: Kaspické more sa neustále zmenšuje
Ema Bazhaykin

Očakáva sa, že Kaspické more zažne v nasledujúcich rokoch opäť klesať. Úroveň hladiny tohto slaného jazera však nie je jediným ekologickým problémom, ktorý tomuto regiónu hrozí.

V novembri 2003 v Teheráne päť kaspických štátov – Azerbajdžan, Irán, Kazachstan, Rusko a Turkménsko – podpísalo prelomový dohovor zameraný na ochranu Kaspického mora. Napriek tomu sa situácia s najväčšou uzavretou nádržou na planéte stále zhoršuje a Kaspické more čelí hrozbe ekologickej katastrofy. 

Podľa ministerstva ekológie a prírodných zdrojov Kazachstanu sa od roku 2006 plocha vodnej plochy zmenšila o viac ako 31 000 kilometrov štvorcových. Navyše väčšina z nich pripadá na kazašskú časť severného Kaspického mora.

Podľa historických pozorovaní sa od roku 1900 do roku 2022 hladina mora menila od mínus 25,74 metra do mínus 29,01 metra, a teda prekročila hranicu kritickej plytčiny. 

 

Hladina sa opäť zmenšuje

Ako uviedla rezervácia Astrachaň, hladina Kaspického mora naďalej klesá v porovnaní s úrovňou z konca 70. rokov minulého storočia.

Variabilita výšky nádrže je spôsobená množstvom faktorov. Naposledy sa more výrazne znížilo v roku 1978, od roku 1979 sa zas proces začal obracať.

Odborníci dnes predpovedajú ďalší pokles úrovne v nasledujúcich rokoch a tiež si všímajú významný vplyv tohto anomálneho javu na ekosystém a klímu delty Volgy.

Obzvlášť citeľné následky sa vyskytli v oblasti delty, kde rozširujúce sa plytké vody bránia pohybu vodnej dopravy a rozvoju rybolovu. Podľa odborníkov si situácia vyžaduje opatrenia na ochranu a obnovu biosystému delty, ako aj na zabezpečenie trvalo udržateľného prirodzeného rozvoja v tomto regióne.

 

Trpí fauna aj flóra

Ďalším problémom Kaspického mora je zhoršovanie stavu flóry a fauny. Je spojená so znečistením životného prostredia ľudským odpadom. Hlavnou znečisťujúcou látkou mora je ropa.

Z Kaspického mora o chvíľu zostane už len plytčina
Z Kaspického mora o chvíľu zostane už len plytčina, foto: Astrachanru

Environmentálne dôsledky produkcie a využívania ropy potláčajú rozvoj fytobentosu a fytoplanktónu Kaspického mora, reprezentovaného modrozelenými riasami a rozsievkami, znižujú produkciu kyslíka a hromadia sa v sedimentoch na dne. Nárast znečistenia negatívne ovplyvňuje aj výmenu tepla, plynu a vlhkosti medzi vodnou hladinou a atmosférou.

Podľa odborníkov more trpí aj prenikaním cudzích organizmov, ktoré s odpadom vypúšťajú lode, ako aj nadmerným rybolovom a pytliactvom, či obrovskými objemami domáceho a priemyselného odpadu.

Len v Dagestane sa ročne vypustí do mora viac ako 100 miliónov metrov kubických nespracovaných odpadových vôd. Odpadové vody premenili tamojšie more na zdroj infekčných chorôb.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd