El Niño definitívne skončil, potvrdili meteorológovia

El Niño definitívne skončil, potvrdili meteorológovia
Dominik Cenkner

Sedem mesiacov po tom, čo sa začal prejavovať jav El Niño spojený s teplejším a suchším počasím, sa podmienky vrátili na neutrálnu úroveň. Informovala o tom austrálska agentúra.

Meteorologický úrad vyhlásil, že poveternostný jav El Niño v rokoch 2023-24 sa skončil. Zvyšuje sa pritom pravdepodobnosť, že jeho chladnejší náprotivok, La Niña sa vráti do nadchádzajúcej jari.

Podmienky v centrálnej časti rovníkového Pacifiku sa vrátili do neutrálnych podmienok. Stalo sa tak približne sedem mesiacov po tom, ako sa El Niňo rozbehol, uviedol úrad v utorok.

Pre Austráliu je El Niňo typický podpriemernými zrážkami vo veľkej časti východnej časti krajiny, zatiaľ čo La Niňa sa spája s vlhkejším počasím ako zvyčajne v severných a východných častiach v zimno-jarnom období, uviedol úrad. Obdobie od augusta do októbra bolo v Austrálii najsuchším trojmesačným obdobím, aké kedy úrad zaznamenal.

 

El Niňo - južná oscilácia - ktorá meria rozdiely tlaku vzduchu medzi Darwinom a Tahiti - je jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich globálnu klímu. „Medzinárodné klimatické modely naznačujú, že ENSO pravdepodobne zostane neutrálne minimálne do júla 2024,“ uviedol úrad. Dodal, že hlavné klimatické modely, ktoré používa, predpovedajú, že La Niña sa môže vytvoriť do jari, ak nie skôr.

Výskyt La Niñy predpovedajú aj ďalšie agentúry

Ak sa La Niña prejaví ešte tento rok, bude to štvrtý takýto jav za posledných päť rokov. „Takáto sekvencia - tri La Niñy nasledované El Niñom a La Niñou - nebola predtým zaznamenaná“, povedal Cai Wenju, bývalý vedúci výskumný pracovník CSIRO začiatkom tohto roka.

Aj iné agentúry predpovedali možnosť výskytu javu La Niña neskôr v tomto roku. Napríklad americký Národný úrad pre oceány a atmosféru minulý týždeň odhadol pravdepodobnosť výskytu La Niña na približne 85 %, hoci jeho prahové hodnoty sú o niečo nižšie ako prahové hodnoty úradu.

Pri La Niñe zvyčajne dochádza k zosilneniu východných rovníkových vetrov, čo spôsobuje posun zrážok smerom k Austrálii a juhovýchodnej Ázii. Počet cyklónov, ktoré postihujú Austráliu, je počas rokov La Niña zvyčajne nadpriemerný.

Predpovede sa ešte môžu zmeniť

Tichý oceán má tendenciu absorbovať viac tepla ako počas rokov El Niño, čo zhoršuje otepľovanie v pozadí spôsobené zmenou klímy. „Globálne teploty povrchu mora (SST) boli v období od apríla 2023 do marca 2024 v každom mesiaci najteplejšie v histórii,“ uviedol úrad. „Údaje za apríl 2024 od začiatku mesiaca naznačujú, že tento mesiac je teplejší ako apríl 2023.“

Úrad poznamenal, že predpovede urobené v polovici jesene „majú tendenciu mať nižšiu presnosť ako predpovede urobené v iných obdobiach roka. To znamená, že aktuálne predpovede stavu ENSO po júli by sa mali používať opatrne.“

Tento priebeh rekordných horúčav môže tiež prispieť k neistote, pokiaľ ide o vývoj podmienok v Tichom oceáne a z toho vyplývajúce vplyvy na počasie. „Globálny priebeh teplôt ovplyvňuje typický historický globálny priebeh teplôt povrchu morí spojený s premenlivosťou ENSO,“ uvádza sa v správe.

 

„Keďže súčasné podmienky v globálnom oceáne neboli predtým pozorované, závery o tom, ako sa môže ENSO vyvíjať v roku 2024, ktoré sú založené na minulých udalostiach, nemusia byť spoľahlivé,“ uzatvára úrad.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd