El Niño poriadne zamieša karty. Tento rok skončí ako horúci, no rok 2024 môže byť ešte extrémnejší

El Niño poriadne zamieša karty. Tento rok skončí ako horúci, no rok 2024 môže byť ešte extrémnejší
Veronika Salayová

Fenomén El Niño stále silnie a počas zimy zrejme dosiahne svoju maximálnu fázu. Je pravdepodobné, že rok 2023 sa zapíše do histórie ako najhorúcejší rok na Zemi, no budúci rok by mal byť podľa odborníkov ešte horúcejší. 

Svetová meteorologická organizácia (WMO) informovala, že fenomén El Niño bude ovplyvňovať poveternostné podmienky minimálne do apríla 2024. Odborníci odhadujú, že v najbližších mesiacoch existuje 90 %-ná pravdepodobnosť, že El Niño zotrvá.

Táto teplá anomália počasia je spojená s otepľovaním vôd v strednom a východnom Pacifiku a prispeje k ďalšiemu zvýšeniu teplôt na zemi aj v oceánoch. Pomerne rýchlo sa vyvíjala od júla do augusta a podľa WMO jeho vrchol nastane od novembra 2023 do januára 2024.

Budúci rok bude taktiež horúci

Zároveň sa jeho vplyv na budúcu jar s veľkou pravdepodobnosťou zníži a zotrvá do apríla 2024. Avšak skutočný vplyv El Niña na teplotu zvyčajne nastáva rok po jeho výskyte, takže najvážnejšie dopady by sme mali očakávať v roku 2024. 

„Medzitým už od júna pozorujeme rekordne vysoké teploty zemského a morského povrchu. Tento rok už môže byť najteplejší v histórii a budúci rok bude pravdepodobne ešte teplejší,“ uviedol profesor Petteri Taalas, generálny tajomník WMO.

 

Pripravme sa na extrémy 

El Niño sa vyskytuje v priemere každé 2 až 7 rokov a zvyčajne trvá 9 až 12 mesiacov. Ide o prirodzene sa vyskytujúci klimatický model spojený s otepľovaním povrchu oceánov v strednom a východnom tropickom Pacifiku.

Podľa odborníkov sa od mája do septembra 2023 priemerná mesačná teplotná anomália povrchu mora vo východo-strednom rovníkom Pacifiku zvýšila z približne 0,5 na približne 1,5 °C. Tieto odhady pokrývajú základné obdobie rokov 1991 – 2020 a sú vypočítané na základe najnovšej verzie súboru údajov o optimálnej interpolácii morskej povrchovej teploty (OISST).

Najnovšie predpovede a odborné hodnotenia naznačujú vysokú pravdepodobnosť ďalšieho otepľovania Tichého oceánu, a to minimálne na ďalšie štyri ročné obdobia: november – január, december – február, január – marec a február – apríl.

Južná oscilácia ENSO je dôležitým faktorom formujúcim klimatické podmienky. „Musíme sa pripraviť na zvýšenie hrozby extrémnych javov, ako sú vlny horúčav, suchá, požiare, silné dažde a záplavy v niektorých regiónoch sveta,“ zdôraznil Taalas.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd