El Niño sa čoskoro zmení na La Niña. Vedci nevedia, čo môžeme očakávať

El Niño sa čoskoro zmení na La Niña. Vedci nevedia, čo môžeme očakávať
Veronika Sádovská

Je veľmi pravdepodobné, že známy fenomén El Niño sa čoskoro zmení na sovj opačný náprotivok - La Niña. Čo však môžeme očakávať nie je jasné kvôli oneskorení účinkov tohto javu.

Je už jasné, že El Niño končí svoju terajšiu etapu, čo prinesie rýchly posun k opačnému atmosférickému a oceánskemu modelu, La Niña. Globálne takýto model zvyčajne vedie k poklesu teplôt, ale teraz to bude inak.

Oneskorenie v načasovaní účinkov znamená, že rok 2024 bude pravdepodobne v top 5 najteplejších rokoch v histórii záznamov, povedal Tom Di Liberto, klimatológ z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA).

 

El Niño a La Niña, opačné javy

El Niño a La Niña predstavujú opačné vzorce v správaní vetra obklopujúcich rovník, ktoré fúkajú na západ od Južnej Ameriky smerom k Ázii. V neutrálnom roku, keď nie je v hre ani jeden z týchto javov, tieto vetry tlačia teplú vodu na západ, a to tlačí studenú oceánsku vodu z hlbín, aby ju nahradila.

Keď je na scéne El Niño, vetry slabnú a východný Pacifik pozdĺž západného pobrežia Severnej a Južnej Ameriky zostáva teplejší. Podľa NOAA jeho výsledkom je to, že oceánsky prúd sa pohybuje na juh, čo vedie k suchým podmienkam v Kanade a na severe USA, ale prináša vlhkosť do južných častí USA.

Počas fázy La Niña vetry zosilnejú, tlačia teplú vodu smerom k Ázii a zvyšujú príval studenej vody pri tichomorskom pobreží Ameriky. Oceánsky prúd sa pohybuje na sever, čo má za následok suché podmienky na juhozápade a juhovýchode a prináša vlhkejšie počasie na severozápad Tichého oceánu a v oblasti Veľkých jazier.

Javy El Niňo a La Niňa
Javy El Niňo a La Niňa, meteoweb.eu

La Niña bude opäť hučať

Jav El Niño je oficiálne aktívny od júna 2023, ale klimatické predikčné centrum NOAA teraz uvádza, že slabne a je až 85 % šanca, že prejde do neutrálnych podmienok pred júnom toho roku. Očakáva sa preto, že ho nahradí La Niña. Šanca je až 60 %, že podmienky La Niña sa vyskytnú medzi júnom a augustom, uvádzajú Národné centrá pre environmentálne predpovede.

„Pokiaľ ide o El Niño tejto sily, stredne silné až silné, nie je nezvyčajné vidieť tieto udalosti rýchlo skončiť a potom rýchlu transformáciu na La Niña," vysvetlil Di Liberto.

„Merania v oceánoch v súčasnosti ukazujú teplé povrchové teploty v Tichom oceáne,“ zdôraznil Di Liberto, ale podpriemerné nízke teploty vo vode pod ním. „Akonáhle studená voda dosiahne povrch, zmena nastane rýchlo,“ povedal.

 

Sme na neprebádanom území

Všetky tieto klimatické vzorce sa vyskytujú na pozadí rastúcich teplôt oceánov a povrchových teplôt. Napríklad, zatiaľ čo La Niña zvyčajne prináša chladnejšie ako priemerné teploty na sever USA, tento región by mohol stále zažiť horúce leto kvôli základným účinkom zmeny klímy, zdôraznil Di Liberto.

Podobne, hoci rok 2023 bol rokom poznačeným El Niño, od ktorého sa očakáva, že potlačí hurikány, zažil nadpriemernú hurikánovú sezónu, vysvetlil DesRosiers. Táto intenzívna búrková sezóna môže byť čiastočne spôsobená skutočnosťou, že podľa viacerých medzinárodných orgánov bol rok 2023 najteplejším rokom v histórii záznamov.

„S takým teplým Atlantikom," uzavrel, „sme na nezmapovanom území."

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd