El Niño SLABNE, no jeho účinky sa preukážu na počasí počas najbližších mesiacov

El Niño SLABNE, no jeho účinky sa preukážu na počasí počas najbližších mesiacov
Zuzana Macháčová

Fenomén El Niño, ktorý v súčasnosti prevláda v Pacifiku, je jedným z najsilnejších v histórii. Táto anomália síce slabne, no jej účinky budú viditeľné na globálnom počasí počas najbližších mesiacov.

Ako v utorok informovala Svetová meteorologická organizácia (WMO), existuje približne 60 %-ná pravdepodobnosť, že fenomén El Niño bude pretrvávať v období od marca do mája 2024.

Anomália pravdepodobne ustúpi v nasledujúcich týždňoch – medzi aprílom a júnom je 80 %-ná šanca na neutrálne podmienky.

Hoci El Niño slabne, vo väčšine oblastí sa očakávajú vysoké povrchové teploty, ktoré vedú k nadnormálnym teplotám takmer vo všetkých pevninských oblastiach a ovplyvňujú regionálne zrážky od marca do mája.

 

Ako už bolo zdôraznené, anomália tejto sezóny patrí medzi 5 najsilnejších, aké boli kedy zaznamenané.

Nielen El Niño

Ako vysvetlila generálna tajomníčka WMO Celeste Saulo, zvýšenie teploty spôsobené El Niñom treba vnímať v kontexte klímy zmenenej ľudskou činnosťou. Treba pripomenúť, že od júna 2023 sa každý mesiac lámu teplotné rekordy a samotný rok 2023 bol určite najteplejším rokom v histórii.

„Povrchové teploty oceánov v rovníkovej časti Tichého oceánu jasne odrážajú fenomén El Niño. Tie v iných častiach zemegule však zostali za posledných 10 mesiacov na extrémne vysokých úrovniach. Je to znepokojujúce a nemôže to vysvetliť len javom El Niño,“ dodala Saulo.

 

Fenomén El Niño sa vyskytuje v priemere raz za niekoľko rokov a ide o udržiavanie nadpriemerne vysokých teplôt na vodnej hladine v rovníkovej zóne, čo môže ovplyvniť teploty na celom svete.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd