Energetická kalamita sužuje stred Slovenska priniesla niečo nezvyčajné. Teraz však už sneženie ustáva

Energetická kalamita sužuje stred Slovenska priniesla niečo nezvyčajné. Teraz však už sneženie ustáva
Peter Minárik

Slovensko sužuje energetická kalamita, ktorú pre nepriaznivé počasie, predovšetkým pre sneženie, vyhlásili na strednom Slovensku. Situácia sa však začína zlepšovať, no stabilizácia príde až v nadchádzajúcich hodinách.

Počasie na Slovensku aj naďalej ovplyvňuje tlaková níž, ktorá sa nachádza nad východným Maďarskom. Stred tejto tlakovej níže je statický a niekoľko uplynulých hodín prinášala na naše územie vlnu sneženia a dažďa. Ako však vidieť na animácii radaru, tak intenzita sneženia postupne ustáva.

Za uplynulé hodiny napadlo najmä na strednom Slovensku množstvo snehu, ktoré spôsobilo problémy na cestách aj v energetike.

Kalamita trápi aj elektrikárov

Na strednom Slovensku vo štvrtok husté sneženie spôsobilo energetickú krízu, čo viedlo k výpadkom elektriny vo viac ako 9000 odberných miestach a k vyradeniu z prevádzky viac ako 300 trafostaníc. Najviac postihnutý bol Banskobystrický kraj, informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Podľa SSD boli príčinou výpadkov poškodené stožiare, stĺpy, izolátory a vodiče vysokého napätia. Problémy často spôsobovali vysoké stromy mimo ochranného pásma, ktoré spadli na distribučné vedenie.

Došlo aj k jednému nezvyčajnému incidentu vo Zvolene, kde sa v centre mesta neďaleko zámku zlomil stožiar vysokého napätia. Jeho oprava bude komplikovaná kvôli blízkosti železničnej trate, rieke a iným vedeniam vysokého napätia.

Problémy spôsobilo sneženie aj na cestách

Pre zhoršujúci sa stav vozoviek museli v dopoludňajších hodinách v okrese Krupina vyhlásiť 1. situačný stupeň. Mnohé cesty boli neprejazdné, keďže na cesty popadali stromy a konáre vplyvom ťažkého snehu. Situácia sa už normalizuje a obmedzenia platia už len pre kamiónovú dopravu. Pre kamióny je stále uzavretý horský priechod Donovaly a cesta II/531 v okresoch Revúca a Brezno.

Sneženie teraz ustáva a počasie bude lepšie

Počasie na Slovensku sa práve v týchto chvíľach stabilizuje a normalizuje. Zrážky sa nasledujúce dni neočakávajú, no naďalej bude pomerne chladno a dokonca aj v nížinách bude počas dňa mrznúť.

Vyhliadka počasia naznačuje, že ďalšie sneženie by na naše územie mohlo zavítať v priebehu nedele. O tom vás však budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd