Erupcia na Islande by sa mohla ešte zintenzívniť. Očakávajú sa nové trhliny

Erupcia na Islande by sa mohla ešte zintenzívniť. Očakávajú sa nové trhliny
Veronika Salayová

Erupcia na Islande naďalej pokračuje a na povrch sa stále valí žeravá láva. Nové pozorovania vulkanológov naznačujú, že by mohlo dôjsť aj k ďalším trhlinám. 

Sopka, ktorá je od hlavného mesta Reykjavíku vzdialená len 40 kilometrov, vybuchla v polovici marca už štvrtýkrát v priebehu niekoľkých mesiacov.

Erupcia na Islande naďalej pokračuje východne od Sundhnúkura, kde sa láva naďalej vytláča a šíri smerom na juh pozdĺž otvorených kanálov. Láva sa aktuálne ťahá na väčšie vzdialenosti od krátera a už dosiahla aj ochranné bariéry vybudované východne od mesta Grindavík.

Niečo sa opäť deje

V oblasti Svartsengi sa naďalej dvíha zem, čo naznačuje, že magma sa hromadí v hĺbke stabilnou rýchlosťou a celkový prítok do magmatickej komory je väčší ako odtok zásobujúci erupciu. V oblasti okrem toho dochádza tento týždeň aj k zvýšenej seizmickej aktivite. 

 

„Použitím analytických modelov, ktoré sú obmedzené údajmi GNSS a InSAR, sa odhaduje, že od začiatku erupcie 16. marca sa do nádrže Svartsengi znovu naplnilo 7 až 8 miliónov m3 magmy,“ uvádza sa v najnovšej aktualizácii Icelandic Met Office (IMO). 

oblasti, kde na Islande hrozí nebezpečenstvo
oblasti, kde na Islande hrozí nebezpečenstvo, Zdroj: IMO

Pokiaľ sa magma naďalej hromadí v nádrži Svartsengi, zvyšuje sa pravdepodobnosť výraznej eskalácie erupčnej aktivity v rade kráterov Sundhnúk.

V oblasti medzi Stóra-Skógfells a Hagafells sa môžu otvoriť nové erupčné trhliny a/alebo sa súčasný erupčný prieduch môže zväčšiť v dôsledku náhleho zvýšenia rýchlosti toku magmy.

 

Podľa IMO existuje tiež možnosť, že sa otvoria ďalšie erupčné trhliny v iných oblastiach ako medzi Stóra-Skógfells a Hagafells. Tento scenár sa však považuje za menej pravdepodobný.

Pravdepodobnosť vzniku nových erupčných trhlín bez varovania je naďalej vysoké a na ostrove platí aj zvýšená výstraha pred znečistením ovzdušia sopečným plynom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd