Erupcia na Islande: Prúd lávy sa dostal na predmestie. Už ničí prvé domy

Erupcia na Islande: Prúd lávy sa dostal na predmestie. Už ničí prvé domy
Veronika Salayová

Na Islande sa v nedeľu začala druhá sopečná erupcia za necelý mesiac. Vytvorila sa nová puklina hneď za mestom Grindavík, z ktorej vyteká žeravá láva. Tá smeruje k zastavenej časti a pohltila už niekoľko domov na okraji mesta. 

Na islandskom polostrove Reykjanes v nedeľu ráno po krátkej pauze opäť vybuchla sopka. Fotografie a záznamy ukazujú fontány lávy tryskajúce z trhlín v zemi a stúpajúce oblaky dymu.

Obyvateľov mesta Grindavik, ktorí museli v dôsledku decembrovej erupcie opustiť svoje domovy, opäť evakuovali. Láva sa totiž včera podvečer dostala až na predmestie a plamene pokryli už aj niekoľko domov. Mestečko, v ktorom žije asi 4 000 ľudí, je čiastočne bez elektriny a poškodené sú aj mnohé vodovodné potrubia.

Na záberoch RÚV je vidieť rozžeravený pás lávy, ktorý zasahuje domy na okraji Grindavíku, pričom niektoré sa už ocitli v plameňoch. 

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nevyspytateľnosť erupcií

„Otvorila sa nové sopečná puklina, láva tečie niekoľko stoviek metrov severne od mesta a tečie smerom k nemu,“ povedala ráno Kristin Jonsdottirová, expertka na prírodné nebezpečenstvá z Islandského meteorologického inštitútu (IMO). V nedeľu poobede sa objavila nová trhlina a jeho dĺžka sa odhaduje na 150 metrov.

Starosta Grindavíka Fannar Jonasson označil erupciu za veľký šok pre obyvateľov a situáciu opisuje ako zlovestnú. Vidieť horieť prvé domy je pre občanov veľmi bolestné. Islandská premiérka Katrin Jakobsdottirová označila 14. január za „temný deň v histórii krajiny“.

Zaujímavosťou je, že niekoľko hodín pred zatiaľ poslednou erupciou zaznamenal islandský meteorologický ústav novú intenzívnu sériu viac ako 200 seizmických otrasov. Ústav varoval, že magma pod zemským povrchom je v pohybe a že pravdepodobnosť erupcie je vysoká.

Neprešlo ani pár hodín od varovania vulkanológov a došlo k erupcii. Aj na tomto príklade je vidieť, ako sa situácia môže radikálne zmeniť v priebehu pár hodín a aké sú sopečné erupcie nevyspytateľné. 

Nikto nie je v ohrození

Islandský prezident Gudni Johannesson oznámil, že nikto nie je v ohrození života, a potvrdil, že Grindavík bol cez noc úspešne evakuovaný. Ohrozená môže byť len infraštruktúra, ale nebudú prerušené žiadne letecké spojenia, dodal prezident.

Na polostrove Reykjanes ide o piatu erupciu od roku 2021. Ostrov leží medzi eurázijskou a severoamerickou tektonickou doskou, ktoré sa od seba vzďaľujú rýchlosťou približne 2 centimetre za rok. V dôsledku toho Island zažíva časté zemetrasenia a sopečné erupcie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd