Sopka v Rusku vychrlila ďalší stĺp prachu. Mestá a obce sú pochované pod vrstvou prachu. Rusi však evakuáciu neplánujú

Zuzana Macháčová

Jedna z najaktívnejších ruských sopiek vybuchla v utorok na polostrove Kamčatka na Ďalekom východe a v erupcii ďalej pokračuje. Vychrlila ďalší oblak prachu, ktorý zasypal mestá a obce. Evakuácia zatiaľ nie je potrebná. 

V utorok skoro ráno vybuchla na Ďalekom východe Ruska na polostrove Kamčatka sopka Siveluč, ktorá vychrlila oblak prachu do výšky 20 km. Erupcia sopky Siveluč však naďalej pokračuje aj dnes, keďže o 12:54 h miestneho času opäť vychrlila stĺp prachu do ovzdušia, ktorý pokryl mestá a obce ďalším nánosom tmavého prachu. 

Podľa údajov z videa bola výška emisie prachu asi 8 000 m a predtým vedci zaznamenali uvoľnenie prachu do výšky 10 000 m. Tento tmavý oblak zo sopky Siveluč, jednej z najaktívnejších kamčatských sopiek, sa tiahol viac ako 500 km na severozápad a pohltil niekoľko dedín. Dedinu Klyuchi, ktorá sa nachádza asi 50 km od sopky, napríklad pokryla až 8 cm vrstva prachu. 

Uzavreté školy a prerušená dodávka elektriny

Erupcia sopky Siveluč predstavuje zvýšenú hrozbu pre leteckú dopravu. Úrady uzavreli oblohu nad oblasťou pre lietadlá. Miestne úrady odporučili obyvateľom, aby zostali doma.

Školy v niekoľkých postihnutých obciach boli zatvorené a v dvoch dedinách boli na niekoľko hodín prerušené dodávky elektrickej energie, kým ich záchranné tímy neobnovili.

Podľa regionálnej pobočky geofyzikálneho prieskumu Ruskej akadémie vied, prach spadol na 108 000 km² územia. Média uviedli, že ide o najväčšiu emisiu prachu z tejto sopky za posledných 60 rokov.

Zo sopky sa valili prúdy lávy, ktoré roztápali sneh a vyvolali varovanie pred bahennými tokmi aj na neďalekej diaľnici. 

Láva tečúca počas erupcie sopky, zdroj: Yury Demyanchuk/Vulkanologický inštitút Ruskej akadémie vied prostredníctvom Associated Press
Láva tečúca počas erupcie sopky, zdroj: Yury Demyanchuk

Gubernátor Kamčatky Vladimir Solodov uviedol, že nie je potrebná hromadná evakuácia, ale dodal, že niektorí obyvatelia, ktorí majú zdravotné problémy, by mohli byť dočasne evakuovaní.

Zemetrasenie o sile 5,8 magnitúdy

Danila Chebrov, riaditeľka kamčatskej pobočky geofyzikálneho prieskumu, dodala: „Sopka sa na erupciu pripravovala najmenej rok a proces stále pokračuje, hoci sa teraz trochu upokojila.“ Približne 24 hodín po tom, ako sopka začala vybuchovať, zasiahlo pobrežie Kamčatky zemetrasenie o sile 5,8 magnitúdy, uviedol geologický úrad. Ruskí vedci uviedli, že zemetrasenie bolo následným otrasom po zemetrasení z 3. apríla.

Na Kamčatke žije približne 300 000 ľudí. Polostrov Kamčatka sa rozprestiera v Tichom oceáne približne 6 600 km východne od Moskvy a je jednou z najkoncentrovanejších oblastí geotermálnej aktivity na svete s približne 30 aktívnymi sopkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd