Erupcia sopky Ruang pokračuje. Tisíce ľudí museli evakuovať do bezpečia

Erupcia sopky Ruang pokračuje. Tisíce ľudí museli evakuovať do bezpečia
Veronika Sádovská

Erupcia na hore Ruang pokračuje už tretí deň a kvôli padajúcemu horúcemu popolu museli evakuovať už tisíce ľudí do bezpečia. Odborníci zaznamenali za tento čas už tri erupcie.

Viac ako 2 100 ľudí žijúcich v blízkosti stratovulkánu Ruang na ostrove Sulawesi v Indonézii bolo v piatok 19. apríla evakuovaných kvôli nebezpečenstvu padania popola, hornín, horúcich sopečných mrakov a možnosti vlny tsunami. 

Indonézske centrum pre vulkanológiu a zmiernenie geologických rizík zaznamenalo od piatkového popoludnia najmenej tri erupcie, pričom maximálna výška stĺpca popola a mračien dosiahla 1 200 metrov.

Medzinárodné letisko v meste Manado, ktoré sa nachádza menej ako 100 kilometrov od hory Ruang, je stále dočasne uzavreté kvôli sopečnému popolu emitovanému do ovzdušia.

 

Odporúčaná evakuácie pre 11 000 ľudí

Satelitné snímky meteorologickej, klimatologickej a geofyzikálnej agentúry ukazujú, že popol sa šíri na západ, severozápad, severovýchod a juhovýchod, pokrývajúc Manado a severnú Minhasu. 

„Stále monitorujeme vývoj erupcie hory Ruang a koordinujeme ju so zainteresovanými stranami. Snažíme sa predvídať opatrenia potrebné na zaistenie bezpečnosti, ochrany a plynulosti letov," povedal Ambar Suryoko, šéf regionálnej letiskovej správy.

Viac ako 11 000 ľuďom bolo v oblasti postihnutej erupciou odporúčané, aby opustili svoje domovy. Spoločný tím miestnych úradov prehľadal dediny v okolí sopky a evakuoval obyvateľov loďou do bezpečnejších oblastí.

Úrady sa obávajú, že časť sopky by sa mohla zrútiť do mora a spôsobiť tsunami, ako sa to stalo počas erupcie v roku 1871. Domy, ulice a ďalšie budovy boli pokryté sopečným popolom a mnohé strechy boli zničené troskami emitovanými erupciou.

 

Erupcie trvajú už niekoľko dní

V stredu 17. apríla Mount Ruang vyprodukoval najmenej päť veľkých erupcií, čo prinútilo Centrum pre vulkanológiu a zmiernenie geologických rizík vydať najvyšší stupeň varovania. Ľuďom bolo nariadené, aby sa zdržiavali najmenej 6 kilometrov od 725 metrov vysokej hory. Z hlavného krátera stúpa biely dym so strednou až hustou intenzitou.

Na východ od sopky by mohol byť v prípade kolapsu ohrozený ostrov Tagulandang. Jeho obyvatelia boli medzi tými, ktorým bolo odporúčané, aby sa evakuovali. Indonézska národná agentúra pre zmierňovanie následkov katastrof uviedla, že obyvatelia budú loďami premiestnení do mesta Manada.

Indonézia, súostrovie s 270 miliónmi obyvateľov, má 120 aktívnych sopiek. Je náchylná na sopečnú činnosť, pretože sa nachádza pozdĺž tzv. Ohnivého kruhu, série seizmických zlomových línií v tvare podkovy okolo Tichého oceánu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd