Etna sa znova prebudila. Začala chrliť lávu, ktorá sa valila dolu kráterom

Etna sa znova prebudila. Začala chrliť lávu, ktorá sa valila dolu kráterom
Veronika Sádovská

Jedna z najaktívnejších sopiek v Európe aj na svete sa znova prebudila. V noci začala chrliť lávu, ktorá vytekala dolu sopkou.

Sopka Etna na Sicílii znova začala chrliť lávu a popol. Stalo sa tak ešte počas noci z piatka na sobotu. Našťastie bola táto erupcia len slabšia a nedošlo výrazným únikom lávy a nie sú hlásené ani žiadne škody.

Dnes nadránom už pokračovala prevádzka neďalekého letiska v meste Catania bez výrazných zmien. Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV) ale zvýšil stupeň varovania zo žltej na oranžovú.

Výbuch Etny dnes v noci, foto: meteonews24
Výbuch Etny dnes v noci, foto: meteonews24

V noci bolo vidieť ako sopka vyvrhuje lávu a nad ránom aj zaujímavé oblaky. Sopka bola aktívna hlavne najmä na juhovýchodnej strane sopečného krátera.

Najvyššia v Európe

Etna má výšku 3324 metrov a je to najvyššia sopka v Európe. Patrí aj k najaktívnejším nielen na našom kontinente, ale aj na celom svete. 

Etna síce vybuchuje veľmi často, stále je na druhom mieste medzi najaktívnejšími sopkami na svete. Prvenstvo drží sopka Mauna Loa na Havaji. Na treťom mieste je sopka Eyjafjallajokull na Islande a nasleduje Vezuv v Taliansku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd