Etna znova prekvapila a prekonala nový rekord. Do vzduchu vypúšťa tisíce „medúz"

Etna znova prekvapila a prekonala nový rekord. Do vzduchu vypúšťa tisíce „medúz"
Veronika Sádovská

Najvyššia európska sopka a jedna z najaktívnejších na svete znova prekvapuje. Tentoraz začala chrliť do vzduchu chumáčiky oblakov, ktoré sa nápadne podobajú na medúzy.

Etna láme nový rekord. Už tretí deň vypúšťa tisíce oblakov, ktoré pripomínajú morské medúzy.

„V neskorých popoludňajších hodinách 2. apríla 2024 sa na severovýchodnom okraji juhovýchodného krátera otvoril malý prieduch, ktorý produkoval obláčiky žeravého plynu. Nasledujúce ráno bolo zrejmé, že tieto obláčiky produkujú pôsobivé množstvo parných krúžkov a odvtedy táto činnosť pokračuje, pričom už emitovala stovky, ak nie tisíce týchto pôvabných útvarov," vysvetlil vulkanológ INGV Boris Behncke.

 

Etna prekonáva všetky ostatné sopky

„Žiadna sopka na Zemi neprodukuje toľko sopečných vírových prstencov ako Etna, vieme to už dlho. V roku 2000 a opäť od júla 2023 kráter Bocca Nuova emitoval tisíce týchto prstencov a stále pokračuje," zdôraznil expert.

Tento vulkanológ sa týmito prstencami zaoberá už niekoľko rokov. Najnovšie zachytil toto časozberné video:

Ako tieto krúžky vznikajú?

Vírivé krúžky, ktoré na oblohe vytvárajú tvar medúzy, vznikajú zo zmesi dymu, pary a iných plynov uvoľňovaných zo sopečných otvorov pri veľmi vysokých rýchlostiach. Do slova sú vypudzované z jedného otvoru.

„Takéto plynové krúžky vznikajú explóziou plynových bublín v úzkom potrubí nad magmatickou komorou, ktoré vystreľujú plyn vysokou rýchlosťou smerom k povrchu," napísal Behncke ešte minulý rok na sociálnej sieti Twitter.

Môžu zostať vo vzduchu niekoľko minút, kým nakoniec zmiznú. Kráter Bocca Nuova ich emituje už niekoľko rokov a stále neprestáva.

 

Sicílska sopka väčšinu rokov chrlí plynné oblaky, ale počet týchto prstencov sa každý rok mení. V roku 2000 ich sopka uvoľnila okolo 5 000. Išlo o najviac takýchto prstencov najviac v historických záznamoch.

V súčasnosti je počet týchto obláčikov podobný a teda Etna možno tento rok pokorí ďalší rekord.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd