Európa sa najrýchlejšie otepľuje zo všetkých kontinentov na Zemi. Tepelný stres u nás narastá

Európa sa najrýchlejšie otepľuje zo všetkých kontinentov na Zemi. Tepelný stres u nás narastá
Veronika Salayová

Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete. Teploty u nás stúpajú zhruba dvakrát rýchlejšie, než je svetový priemer. 

Služba Európskej únie pre monitorovanie zmeny klímy spadajúca pod program Copernicus (C3S) a Svetová meteorologická organizácia (WMO) začiatkom tohto týždňa informovali, že práve nás kontinent je ten, ktorý sa zo všetkých otepľuje najrýchlejšie. 

Priemerná teplota bola minulý rok nad dlhodobým priemerom až 11 mesiacov, pričom rekordný bol najmä september. Teploty v Európe podľa odborníkov stúpajú zhruba dvakrát rýchlejšie, než je svetový priemer. 

 

Údaje citované v správe ukazujú, že priemerná teplota v Európe je v súčasnosti o 2,3 °C vyššia ako predindustriálna úroveň. V celosvetovom meradle je to však viac ako 1 °C, mierne pod hodnotou stanovenou v Parížskej dohode z roku 2015, ktorá sa zaviazala obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 °C.

Tepelný stres sa zvyšuje

Správa poukazuje na to, že Európa čoraz viac zápasí s horúčavami takými intenzívnymi, že naše telá sa s nimi čoraz viac nedokážu vyrovnať. Vysoké teploty minulého leta, najmä vlna horúčav v júli, spôsobili, že 41 % ľudí v južnej Európe pociťovalo silný, veľmi silný alebo až extrémny tepelný stres.

Časti Španielska, Francúzska, Talianska a Grécka hlásili až 10 dní extrémneho tepelného stresu, teda situácie, kedy vystúpila pocitová teplota na +46 °C.

 

Podľa správy sa úmrtia súvisiace s teplom v Európe za posledných 20 rokov zvýšili približne o 30 %. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd