Európa sa pripravuje na príchod orkánu. Takto ovplyvní počasie pred Vianocami

Európa sa pripravuje na príchod orkánu. Takto ovplyvní počasie pred Vianocami
Veronika Salayová

V západnej Európe začne o pár hodín vyčíňať orkán, ktorý dostal pomenovanie ZOLTAN. Viaceré krajiny vrátane Slovenska tak čaká nasledujúce dni turbulentné počasie. 

V najbližších dňoch očakávame nad západnou a strednou Európou nebezpečné počasie. Orkán, ktorý dostal pomenovanie ZOLTAN od nemeckých meteorológov, začne ovplyvňovať počasie v západnej Európe už dnes.

Na severe Spojeného kráľovstva nad Nórskym morom bude dnes večer vznikať pozoruhodne hlboká oblasť nízkeho tlaku. To prinesie veľmi silný vietor a intenzívne dažde do veľkej časti Spojeného kráľovstva. Varovanie 2. stupňa sa bude týkať Škótska, Severného Írska, severného Anglicka a severného Walesu.  

Zástupca hlavného meteorológa Met Office Chris Almond povedal: „Od stredy do štvrtka sa na veľkej časti Spojeného kráľovstva pravdepodobne rozvinie silný vietor. Vydali sme veľkú žltú výstražnú oblasť, kde existuje potenciál pre určité dopady, ale pre veľké časti centrálnych a severných oblastí Spojeného kráľovstva sú možné nárazy s rýchlosťou až 100 km/h.“

Čaká nás nebezpečný vietor

Silný vietor a intenzívne zrážky sa presunú aj na Holandsko, Belgicko a Nemecko, kde vietor dosiahne rýchlosť viac ako 75 km/h, v nárazoch až 90 km/h. Na horách treba počítať s vetrom so silou orkánu.

Vo štvrtok však bude oveľa veternejšie a veterno bude prakticky v celej strednej Európe. Najsilnejší vietor sa očakáva v Nemecku a v Česku, kde môžu byť aj v nižších polohách zaznamenané poryvy vetra okolo 100 km/h.

Vietor môže pomerne ľahko spôsobiť pád stromov, pretože zem v posledných týždňoch zmäkla v dôsledku dažďa a topiaceho sa snehu. Korene stromov tak majú menšiu stabilitu a môžu sa prevrátiť aj pri nižšej rýchlosti vetra. 

Čo čakať na Slovensku?

Veterné a daždivé počasie dorazí aj na Slovensko, pričom veterno bude u nás najmä počas piatku a soboty. Treba sa tak pripraviť, že v predvianočných dňoch bude počasie veľmi veterné, pričom vietor môže páchať aj značné materiálne škody. 

Treba preto rátať s obmedzeniami v dodávkach elektrickej energii a aj možnými problémami v doprave. Cestovanie tak môže byť v týchto dňoch pred Vianocami komplikovanejšie v dôsledku nepriaznivého počasia, takže na cestách opatrne. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd