Európe hrozí nová doba ľadová! Nové štúdie naznačujú, že sa tak môže udiať už čoskoro

Európe hrozí nová doba ľadová! Nové štúdie naznačujú, že sa tak môže udiať už čoskoro
Peter Minárik

Nová vedecká štúdia z Utrechtskej univerzity prináša hrozivú predpoveď pre budúcnosť Európy: hrozí nám bezprostredná doba ľadová. Štúdia publikovaná v časopise Nature poukazuje na oslabovanie Atlantickej meridionálnej cirkulácie (AMOC), životne dôležitého oceánskeho systému regulujúceho európsku klímu.

V súčasnej dobe sa vedecká komunita zaoberá alarmujúcim vývojom, ktorý by mohol mať pre Európu katastrofálne dôsledky. Podľa nedávneho výskumu vedeného vedcami z Univerzity v Utrechte stojí Európa na prahu novej ľadovej doby, ktorá by mohla znamenať drastické zmeny pre kontinent. Tento scenár, pripomínajúci príbeh z filmu "The Day After Tomorrow", naznačuje, že Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), kľúčový oceánsky systém zodpovedný za reguláciu klímy v Európe, je na pokraji kolapsu.

AMOC predstavuje rozsiahlu sieť oceánskych prúdov, ktorá odnepamäti formuje európske klimatické podmienky. Tento systém umožňuje transport tepla z tropických oblastí smerom na sever, čo zabezpečuje mierne zimy a temperované letá.

Jeho potenciálny kolaps by však mohol spustiť reťazec udalostí vedúcich k výraznému poklesu teplôt, čím by sa Európa prepadla do chladných a nehostinných podmienok, ktoré by mohli pripomínať slávny film "Deň po tom".

Štúdia zistila, že toky v Atlantiku sú v ohrození

AMOC je akýsi gigantický oceánsky dopravník tepla, ktorý prenáša teplú vodu z trópov do chladných severných oblastí. Najnovšia štúdia zistila, že prúdy sú ohrozené rýchlym topením ľadovcov. Topením ľadovcov sa totiž do slaného oceánu dostáva sladká voda z ľadu, čím sa mení slanosť a hustota vody, čím sa narúša jemná rovnováha celého systému. Ak sa tento trend nezvráti, môže to viesť k jeho úplnému zlyhaniu.

mapa s povrchovými prúdmi (plná čiara) a s hlbinnými prúdmi (čiarkovaná čiara)
mapa s povrchovými prúdmi (plná čiara) a s hlbinnými prúdmi (čiarkovaná čiara), zdroj: eol.org

Doba ľadová môže nastať skoro

Podľa modelových simulácií by mohlo dôjsť k prudkému poklesu teplôt, ktorý by Európu zasiahol rýchlejšie, než sa predpokladalo. Predpokladá sa, že teploty by mohli klesnúť o približne 7°C za desaťročie, čo by viedlo k extrémnym klimatickým zmenám, ako je rozširovanie arktického ľadu smerom na juh, zvýšenie teplôt na južnej pologuli, zmeny v globálnych zrážkových vzoroch a devastácia Amazonského pralesa.

 

Kedy presne by ku katastrofe mohlo dôjsť štúdia neuvádza, no pôvodne sa očakávalo, že sa tak môže udiať o niekoľko storočí, no podľa najnovších štúdii tak môže nastať už o pár desiatkov rokov. Malá pravdepodobnosť je aj toho, že sa tak môže udiať už do roku 2050, kedy by priemerná teplota mohla poklesnúť o 3 °C.

Zmeny prinesú novú dobu ľadovú

Tieto zmeny by mali vážne dôsledky nielen na klímu, ale aj pre európsku ekonomiku, poľnohospodárstvo a spoločnosť ako celok. Zvýšená frekvencia extrémneho počasia, ako sú silné mrazy a búrky, by mohla mať za následok výrazné straty v poľnohospodárskej produkcii, zatiaľ čo hospodárske a sociálne následky by mohli viesť k nestabilite a krízam.

 

Štúdia Utrechtskej univerzity je naliehavým varovaním pre ľudstvo. Je nevyhnutné urýchliť boj proti klimatickým zmenám a znížiť emisie skleníkových plynov, aby sa zabránilo zrúteniu AMOC a jeho katastrofálnym následkom. Štúdia vo svojom závere poukazuje na to, že zrútenie Atlantickej cirkulácie, vrátane Golfského prúdu môže nastať už onedlho a pre Európu by to znamenalo obrovské následky:

  • Drastický pokles teplôt: Európa by sa mohla ochladiť o 7 °C za desaťročie, pričom v niektorých regiónoch by pokles mohol dosiahnuť až 12 °C za desaťročie.
  • Mrazivé a zasnežené zimy: Mrazy by sa stali častejšími a silnejšími, čo by poškodilo poľnohospodárstvo a vegetáciu.
  • Častejšie a silnejšie búrky: Európu by mohli zasiahnuť prívalové dažde a silné vetry, čo by spôsobilo vážne škody na infraštruktúre a hospodárstve.
  • Nedostatok potravy a vody: Zníženie poľnohospodárskej produkcie a zhoršenie klimatických podmienok by mohlo viesť k hladomoru a ku potravinovým krízam.
  • Problémy verejného zdravia: Zvýšený chlad a klimatické katastrofy by mohli spôsobiť nárast chorôb súvisiacich s chladom a respiračných problémov.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd