Európsky supervulkán sa podľa odborníkov môže opäť prebudiť k životu. V minulosti mal spôsobiť vyhubenie neandertálcov

Dominik Cenkner

Sopka Campi Flegrei, u nás známa ako Flegrejské polia, pri Neapole by mohla byť bližšie k erupcii. Uviedol to vo svojej správe tím anglických a talianskych vedcov, ktorý chovanie tejto sopky skúmal. Najnovšie údaje podľa nich ukazujú, že vulkán vstúpil do novej fázy, kedy hrozí prelomenie jeho povrchu a možno erupcia lávy. Erupcii pritom nemusí predchádzať nápadná aktivita sopky.

Campi Flegrei sa nachádza západne od Neapola. Ide o takzvanú kalderu, čiže kotlovitú priehlbinu, ktorej aktivita sa okrem iného vyznačuje poklesom alebo naopak rastom výšky povrchu.

Sopka sa nachádza v husto obývanej oblasti. Žije v nej okolo pol milióna ľudí. 

Tím londýnskej univerzity UCL a talianskeho geofyzikálneho ústavu INGV skúmal správanie sopky za použitia nových modelov. Podľa nich kaldera vstúpila do novej neelastickej fázy, kedy sú pravdepodobnejšie zlomy povrchu, úniky magmatického materiálu či erupcie.

Priaznivejšie podmienky pre erupciu

„Nehovoríme, že nastane erupcia, ale tvrdíme, že podmienky pre ňu sú priaznivejšie,“ uviedol jeden z autorov štúdie, ktorú zverejnil časopis Nature a šéf vedeckého tímu, Christopher Killburn. Podľa vedcov by erupcii mohli predchádzať „relatívne slabé náznaky“.

Malo by ísť napríklad o rast úrovne povrchu alebo pokles počtu zemetrasení. To znamená, že k erupcii by mohlo dôjsť pomerne „nečakane“. 

„Pravdepodobnejšie sú menšie erupcie,“ tvrdí ďalší z autorov štúdie Stefano Carlino. Veľmi silná erupcia je podľa neho veľmi málo pravdepodobná. Posledná silná erupcia Flegrejských polí nastala v roku 1538. Podľa niektorých teórií erupcie sopky pred 30 tisíc rokmi prispela k vyhubeniu neandertálcov.

Podľa talianskeho ústavu INGV nemajú zatiaľ výsledky štúdie „priame dopady na opatrenia na ochranu obyvateľstva“. Veľký vplyv na obyvateľa môže mať ale aj samotné stúpanie úrovne povrchu.

A to napríklad tým, že jeho vplyvom dôjde k poškodeniu ciest, domov alebo poľnohospodárskej pôdy. Kvôli zvýšenej aktivite sopky bolo nutné už v osemdesiatych rokoch evakuovať 40 tisíc ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd