Európu aj dnes potrápia silné búrky. Večer sa dostanú až k Slovensku

Peter Minárik

Aj dnešný deň prinesie do Európy početné búrky, ktoré sa následne sformujú do búrkového systému a ten sa bude pohybovať smerom na východ až k nášmu územiu. Nateraz je však otázne, v akej miere nás dnes búrky zasiahnu.

Včerajší deň prinášal v našej oblasti pomerne intenzívne búrky. Tie čerpali energiu z teplého a vlhkého vzduchu v ktorom sa búrkové bunky tvorili. Vytvárali sa početné až supercelárne búrky, ktoré produkovali veľké krúpy s priemerom až niekoľkých centimetrov.

V priebehu včerajšieho dňa sa supercelárne búrky dostali až nad naše územie, pričom výraznejšie škody napáchala supercela, ktorá sa podvečer prihnala z oblasti Břeclavska nad Záhorie.

Na severe Záhoria totiž padali krúpy, ktorých priemer dosahoval až niekoľkých centimetrov. Krúpy rozbíjali skleníky, poškodzovali autá, ale predovšetkým poničili aj poľnohospodárske plodiny. Viac sa dočítate TU. Dnešné búrky budú o niečom inom. Budú totiž o čosi viac organizované ako počas včerajšieho dňa.

V Európe dnes zavládne nebezpečná situácia

Do našej oblasti bude aj v priebehu dnešného dňa prúdiť veľmi teplý a vlhký vzduch, ktorý sa bude počas dňa labilizovať. Zároveň však cez náš región začne postupovať frontálny systém a práve ten podnieti dnešný rozvoj búrok.

Prvé búrky by sa mali začať tvoriť v oblasti Álp. Malo by ísť o početné búrkové bunky z ktorých niektoré môžu byť až supercely. Búrky by mali byť nebezpečné predovšetkým silnými poryvmi vetra a opäť aj väčšími krúpami, ktorých priemer môže dosahovať aj niekoľko centimetrov.

Najnebezpečnejšie búrky by sa podľa predpovednej služby Estofex mali vyskytovať v širšej oblasti Álp. Nebezpečná situácia tak môže nastať napríklad v Nemecku, v Taliansku, v Česku, v Rakúsku, ale aj v Slovinsku, či na severe Chorvátska. Pre tieto oblasti vydala predpovedná služba až varovanie 2. stupňa.

predpoveď búrok počas dnešného dňa, zdroj: Estofex
predpoveď búrok počas dnešného dňa, zdroj: Estofex

Búrky môžu zavítať aj na Slovensko

Dnešný deň by mal byť na našom území pokojnejší ako počas včerajšieho dňa. Panovať by malo prevažne jasné až polooblačné počasie. Búrky, ktoré sa počas dňa budú tvoriť v spomínaných oblastiach vyššie však môžu mať predsalen nejaký vplyv aj na počasie u nás.

V priebehu neskorších večerných hodín by sa totiž mohol z jednotlivých búrkových buniek sformovať výraznejší búrkový systém, ktorý by sa mal pohybovať smerom k východu.

Podľa najčerstvejších dát by sa búrky mali dostať až k našim západným hraniciam. Pomerne výrazné búrky sa očakávajú na východe Rakúska, či na severozápade Maďarska a čiastočne by mali búrky zasiahnuť aj do počasia u nás.

Zo západného Slovenska by tak malo byť možné pozorovať blýskavicu, no nateraz je otázne v akej miere ovplyvnia búrky aj naše územie.

Búrky by mali doraziť k našim západným hraniciam a presne nad hranicami by sa mali začať búrky rozpadať a zanikať. Najpravdepodobnejšie sú búrky na Záhorí a v západnej časti Podunajskej nížiny. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd