Európu trápia najhoršie záplavy za 500 rokov

Veronika Sádovská

V posledných rokoch a desaťročiach trápia Európu záplavy, ktoré sú najhoršie za posledných 500 rokov. 

Skupina odborníkov z celej Európy študovala 8 rokov asi 10 000 záznamov o povodniach. História týchto záznamov siahala až do roku 1 500.

Zistili hlavne to, že za posledných 30 rokov tu máme oveľa častejšie a intenzívnejšie povodne ako kedykoľvek predtým v histórii. Rovnako máme aj oveľa väčšie horúčavy ako predtým.

V posledných rokoch nás trápia väčšinou bleskové povodne, ktoré vznikajú z intenzívnych búrok. A tým predchádzajú extrémne horúčavy.

Podľa odborníkov sa však neopakuje niečo, čo tu už bolo, ale "sme teraz v úplne novej situácii", povedali pre agentúru AFP.

Od predindustriálnej éry sa už teplota celosvetovo zvýšila o 1 °C a očakáva sa jej neustále narastanie. Otepľovanie zrýchľuje kolobeh vody v prírode, ale spôsobuje aj roztápanie ľadovcov, extrémne výkyvy počasia, silnejšie požiare či roztápanie permafrostu. 

Náklady na odstraňovanie škôd po záplavách a ich predchádzanie nás každoročne stoja sumu, ktorá sa rovná 1% celoeurópskeho HDP a ovplyvňujú stovky tisíc obyvteľov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd