Existuje obdobie zemetrasení a obdobie pokoja? Vedci prišli so zaujímavou štúdiou

Veronika Sádovská

Zdá sa vám, že v nejakých obdobiach je zemetrasení viac a inokedy menej? Vedci sa pustili do zaujímavej štúdie na Tajvane.

Téma predvídateľnosti zemetrasení vedcov zaujíma už veľmi dlho. Ak by sme vedeli predpovedať zemetrasenia, uchránili by sme ľudské životy. Tím vedcov z Tajvanu, SPojených  štátov a Kanady začal študovať vzťah medzi nasýtenosťou vody v podzemných dutinách a výskytom zemetrasení.

Všimli si totiž, že zemetrasenia na tomto ostrove nastávajú hlavne počas obdobia sucha, keď sa pominú silné monzúnové dažde. Obdobie dažďov trvá od mája do septembra a mesiace od októbra do apríla sú oveľa suchšie.

Kolísanie zrážok počas roka ovplyvňuje aj podzemné vody, ktoré sa zhromažďujú v rôznych dutinách pod povrchom. Ich vyprázdnenie môže korešpondovať s častejším výskytom zemetrasení v tomto období.

Vedci porovnali obdobie posledných sto rokov o zemetraseniach a zrážkach a cez satelitné údaje skúmali množstvo zásob vody na ostrove.

Zistili, že seizmická aktivita je najvyššia práve v období sucha a kulminuje v mesiacoch marec - apríl, teda tesne pred nástupom monzúnov. Avšak korelácia bola oveľa silnejšia na východe ostrova ako na jeho západnej strane. Teda zemetrasenia na západe Tajvanu sú oveľa zložitejšie a odpoveď na túto problematiku sa im podarilo vyriešiť len sčasti.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd