Exotický ostrov ohrozuje silný tajfún. „Budeme naň spomínať desaťročia"

Zuzana Macháčová

Tajfún Mawar ohrozuje Guam, územie USA v Tichom oceáne. Meteorológovia varujú, že by mohlo ísť o jeden z najsilnejších živlov, ktoré túto oblasť zasiahlo za posledné desaťročia. Služby varovali, že elektrina a voda by mohli byť po prechode tajfúnu nedostupné až niekoľko týždňov.

V stredu večer miestneho času sa centrum tajfúnu nachádzalo približne 50 kilometrov severovýchodne od ostrova Guam, kde žije približne 150 000 ľudí. Služby varujú, že aj keď živel nezasiahne ostrov priamo, jeho následky by mohli byť katastrofálne. Desaťtisíce ľudí už stratili prístup k elektrine. 

Silný vietor a život ohrozujúca búrková vlna

Podľa agentúry Joint Typhoon Warning Center (JTWC), ktorá sleduje tajfúny, dosahoval Mawar okolo 17. hodiny miestneho času vietor s rýchlosťou až 265 km/h, čo zodpovedá hurikánu štvrtej kategórie v Atlantickom oceáne.

Ako varujú meteorológovia, tajfún hrozí prívalovými dažďami, ktoré by mohli viesť k zosuvom pôdy a náhlym záplavám, ničivému vetru a nebezpečným búrkam. 

„Pristupujte k blížiacemu sa extrémnemu vetru, ako keby sa blížilo tornádo, a okamžite sa ukryte," vyzvala americká Národná meteorologická služba (NWS) na Twitteri.

Elektrina a voda by mohli byť nedostupné až niekoľko týždňov

Podľa meteorológa Landona Aydletta si tento tajfún budeme pamätať celé desaťročia. Služba varovala, že elektrina a voda by mohli byť nedostupné niekoľko dní, možno aj týždňov. Taktiež po prechode živlu bude väčšina stromov polámaná alebo vyvrátená.

Guvernér Guamu Lou Leon Guerrero, vydal príkaz, ktorým nariadil evakuáciu nízko položených pobrežných oblastí. „Keď sa hladina mora zvýši, obyvatelia budú mať len niekoľko minút na to, aby zareagovali a evakuovali sa. Musíme sa pripraviť už teraz a predvídať najhoršie," uvádza sa v správe.

Najsilnejší za posledné desaťročia

Ak sa ukáže, že rýchlosť vetra bude vyššia ako 225 km/h, pôjde o najsilnejší tajfún od supertajfúnu Karen z roku 1962. Ten sa v súčasnosti považuje za najsilnejší podobný jav, aký kedy zasiahol ostrov.

Podľa vtedajších meraní bola trvalá rýchlosť vetra 276 km/h. Oproti tomu posledným tajfúnom, ktorý vyvinul vietor s rýchlosťou 225 km/h, bola Pamela, ktorá udrela v roku 1976. 

Ako upozorňuje CNN, hoci sa Guam nachádza v západnej časti Tichého oceánu a leží v oblasti náchylnej na výskyt najsilnejších tropických cyklónov na svete, je veľmi zriedkavé, aby živel takejto sily priamo zasiahol toto územie USA.

Za posledných 75 rokov prešlo v blízkosti ostrova osem takýchto tajfúnov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd